Spremite se: Cijena čokolade mogla bi dostići zlato

Svjetska industrija čokolade vrijedna je devet milijardi američkih dolara, a gotovo polovina kakaa u svijetu raste u zapadnoj Africi
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 15:35h

Cijena čokolade mogla bi dostići cijene zlata ili srebra ukoliko se rod kakaa prepolovi usljed povećanja temperature u Africi zbog klimatskih promjena, upozorava Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu.

„Ako prosječna temperatura u Gani i Obali Slonovače do 2050. godine poraste za 2,3 podioka, kakao više neće moći da raste u toj oblasti“, objasnili su iz Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu, prenosi Business.hr.

Oni su ocijenili da bi takva situacija loše uticala i na lokalne farmere koji žive od prodaje plodova kakaa, ali i za industriju čokolade koja bi se time prepolovila i sa cijenom postala bliža plemenitima metalima.

Ovo istraživanje, koje je kombinovalo rezultate 19 mogućih klimatskih modela, predviđa prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine.

Svjetska industrija čokolade vrijedna je devet milijardi američkih dolara, a gotovo polovina kakaa u svijetu raste u zapadnoj Africi, odnosno Gani i Obali Slonovače.

Bonus video: