Neutralisana petočlana teroristička ćelija u Maroku

Vlasti Maroka su neutralisale petočlanu ćeliju ekstremista koja je bila povezana sa Al Kaidom i koja je planirala napade na strane kompanije
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2011. 14:59h

Ekstremistička grupa je delovala u gradovima Kazablanka i Sale, a jedan od članova bio je povezan sa visokorangiranim operativcem Al Kaide u Iraku, navodi se u izvještaju čiji je izvor - nacionalna obavještajna agencija, javila je danas državna novinska agencija te sjevernoafričke zemlje.

Grupa je, tvrdi se, uhapšena 23. septembra, a planirala je da napadne "zapadne interese" i strane kompanije u Maroku, zatvorske ustanove u toj zemlji, kao i policijske stanice - s namjerom da dođe do oružja.

Grupa je imala , takođe, veze sa operativcima Al Kaide u Iraku, Turskoj, Jemenu, Somaliji i Siriji, dodaje se u izvještaju.

Njeni članovi su nastojali da nauče kako da prave bombe kroz onlajn kontakte sa stručnjacima za eksploziv, a među njima je glavni optuženi za bombaški napad na kafić Aragana u Marakešu 28. aprila.

U vezi sa tim napadom, u kojem je poginulo 17 ljudi - uglavnom turista, vodi se sudski postupak protiv osam osoba.

Sjevernoafrički ogranak Al Kaide rijetko je do sada organizovao napade u Maroku, i primarno je aktivan u Alžiru, i duboko u djelovima pustinje Sahara koji pripadaju Nigeru i Maliju. Tamo je taj ogranak oteo brojne turiste.

Bonus video: