Šon Pen s egipatskim demonstrantima na trgu Tahrir

"Svijet je nadahnut borbom za slobodu koju su vodili hrabri učesnici egipatske revolucije", rekao je Pen čije riječi prenosi dnevni list Al-Ahram. "Jasno je da se sve ne može dovršiti preko noći. Još se uvijek treba boriti
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 17:31h

Slavni američki glumac Šon Pen pridružio se danas na centralnom kairskom trgu Tahiru hiljadama egipatskih aktivista koji od vojnih vlastodržaca traže ubrzanje procesa predaje vlasti civilnim tijelima i ukidanje zakona o vanrednom stanju koji je nekada protiv svojih protivnika primjenjivao Hosni Mubarak.

Prema izvještajima lokalnih medija, Pen je nosio egipatsku zastavu i u povorci je bio s egipatskim glumcem Halidom el-Nabauijem.

"Svijet je nadahnut borbom za slobodu koju su vodili hrabri učesnici egipatske revolucije", rekao je Pen čije riječi prenosi dnevni list Al-Ahram. "Jasno je da se sve ne može dovršiti preko noći. Još se uvijek treba boriti, tu su i pitanja vezana za ustav i prenos vlasti s vojske na narod", dodao je.

Nabaui je kazao da je poznatog oskarovca pozvao u posjetu kako bi pokazao da je Egipat, uprkos revoluciji, sigurno mjesto.

Egipatski vojni savjet objavilo je nedavno da će parlamentarni izbori početi 28. novembra mješovitim sistemom proporcionalnog predstavljanja i pojedinačnih lista. Mnoge političke grupe strahuju da će takav sistem omogućiti mnogim Mubarakovim pristalicama povratak na položaje.

Bonus video: