Gadafija štite Tuarezi?

Pobunjenici su, istovremeno, potvrdili da odbranu Sirta vodi Gadafijev sin Mutasim, dok Gadafijev drugi sin Sejf al Islam komaduje Bani Validom
60 pregleda 0 komentar(a)
Libija Sirt, Foto: Rojters
Libija Sirt, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.09.2011. 11:14h

Potraga za Muamerom el Gadafijem dobila je novi zamah. Svrgnutog libijskog lidera navodno štite Tuarezi.

Građanski rat u Libiji mogao bi dobiti sasvim novu dimenziju, pošto su pobunjenici optužili Tuarege da, kod granice sa Alžirom, štite Moamera Gadafija, strahujući da bi im nove vlasti mogle oduzeti zemlju koju su od njega dobili.

Ukoliko se tvrdnje ustanika pokažu tačnim, lov na Gadafija mogao bi potrajati duže nego što je bilo ko očekivao, jer pobunjenici zaziru od ideje da na teritoriju koju kontrolišu Tuarezi uđu bez dozvole plemenskih lidera.

Pobunjenici su, istovremeno, potvrdili da odbranu Sirta vodi Gadafijev sin Mutasim, dok Gadafijev drugi sin Sejf al Islam komaduje Bani Validom.

Borbe oko Sirta vode se smanjenim intenzitetom još od sinoć, kada su pobunjenici proglasili kratkortrajno primirje, navodeći da žele da oslobode prolaz civilima koji bježe iz Gadafijevog rodnog grada.

Napredovanje ustanika je suštinski zaustavljeno na prilazima luci, gdje se nalaze dobro utvrđeni položaji Gadafijevih pristalica.

U tim borbama, tokom prethodna 24 časa, poginulo je deset ustanika.

U gradu vlada priličan haos, jer su se, poslije ustanika, i Gadafijeve snage preobukle u civilnu odjeću, pa je jako teško odrediti pripadnost pojedinih jedinica.

Ne daju Sirt bez borbe

Zbog žestoke snajperske i pucnjave iz topova snage lojalne svgnutom libijskom vođi Moameru Gadafiju koje drže položaje u Sirtu, borci Nacionalnog prelaznog savjeta (NTC) nisu uspjeli da napreduju iz lučkog dijela grada prema njegovu centru.

Sirt, jedan od dva posljednja uporišta Gadafija, opkolile su snage nove libijske vlasti koje iz vazduha imaju pomoć NATO snaga.

Uprkos tome borci lojalni Gadafiju i dalje pružaju snažan otpor, prenosi agencija Rojters.

Zbog nedovoljno dobre koordinacije i podjela među borcima, nastojanja snaga NTC-a da zauzmu Sirt i Bani Valid za sada su bezuspješna.

Iz bolnice u Ras Lanufu, 220 kilometara istočno od Sirta, je saopšteno da su u tu ustanovu dovezena tijela šestorice boraca NTC-a ubijenih u sukobima. 45 boraca je ranjeno, uglavnom u snajperskoj vatri.

Bonus video: