Umrla Vangari Matai, prva afrička nobelovka

"Drvo je postalo simbol borbe za demokratiju u Keniji. Građani su podstaknuti da se usprotive rasprostranjenoj zloupotrebi moći, korupciji i uništavanju životne sredine", rekla je Matai
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2011. 08:19h

Vangari Matai, prva Afrikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, umrla je u 72. godini od raka, saopšteno je iz njene organizacije za zaštitu životne sredine.

Jedna od najpoznatijih Kenijki dobila je Nobelovu nagradu 2004. godine za doprinos održivom razvoju, demokratiji i miru. Godine 1977. osnovala je Pokret zelenog pojasa, nevladinu organizaciju za borbu protiv deforestacije, koja je za više od tri decenije podstakla žene da zasade 30 miliona sadnica drveća.

Zamjenik predsjednika te organizacije Edvard Vageni kazao je da je Vangari Matai umrla u nedjelju uveče, u bolnici u Najrobiju, prenose svjetske agencije.

Iako njena kampanja u početku nije bila povezana sa demokratijom, Matai je kazala da je vremenom postalo jasno da odgovoran odnos prema životnoj sredini nije moguć bez demokratije

Komitet za dodjelu Nobelove nagrade saopštio je da se Vangari Matai borila protiv bivšeg režima u Keniji i da su njeni "jedinstveni oblici protesta doprinijeli skretanju pažnje na političku represiju".

Kenijska nobelovka kazala je, primajući Nobelovu nagradu, da joj je inspiracija za rad bilo djetinjstvo u ruralnom dijelu Kenije, gdje je bila svjedok uništavanja šuma i podizanja komercijalnih plantaža, čime je uništavana biološka raznolikost.

Iako kampanja sadnje drveća koju je sprovodio Pokret zelenog pojasa u početku nije bila povezana sa demokratijom, Vangari Matai je kazala da je vremenom postalo jasno da odgovoran odnos prema životnoj sredini nije moguć bez demokratije.

"Zato je drvo postalo simbol borbe za demokratiju u Keniji. Građani su podstaknuti da se usprotive široko rasprostranjenoj zloupotrebi moći, korupciji i uništavanju životne sredine", kazala je.

Galerija

Bonus video: