izrael - palestina

Netanjahu poziva Palestince na bezuslovne pregovore

"Palestinci žele državu, ali zauzvrat moraju da donesu mir. Oni u UN-u pokušavaju da dobiju državu, a da pritom Izraelu ne donesu mir i sigurnost", rekao je Netanjahu za "NBC"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2011. 18:21h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je Palestince da nastave pregovore s Izraelom bez ikakvih preduslova, kako bi na Bliskom istoku zavladao mir.

"Ako želite mir, sve svoje uslove ostavite po strani", rekao je Netanjahu za televizijsku mrežu "NBC", obraćajući se palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, koji je ponovio da pregovori neće biti nastavljeni ako Izrael "sasvim ne prekine" gradnju svojih naselja na palestinskoj teritoriji.

"Neće biti pregovora bez međunarodnog legitimiteta i potpunog prekida (izraelske) kolonizacije", rekao je Abas pred velikim brojem pristalica u Ramali (Zapadna obala), po povratku iz Njujorka, gdje je u petak podnio istorijski zahtjev za članstvo palestinske države u UN.

Bliskoistočni kvartet (SAD, EU, Rusija i UN) predložio je u petak Izraelcima i Palestincima da nastave mirovne pregovore, kako bi do kraja 2012. godine postigli konačni dogovor.

No u tom prijedlogu - koji će palestinsko rukovodstvo "proučiti" narednih dana - ne pominje se eksplicitno prekid gradnje jevrejskih naselja (što zahtijevaju Palestinci).

"Neće biti pregovora bez međunarodnog legitimiteta i potpunog prekida (izraelske) kolonizacije", rekao je Abas

"Palestinci žele državu, ali zauzvrat moraju da donesu mir. Oni u UN-u pokušavaju da dobiju državu, a da pritom Izraelu ne donesu mir i sigurnost", rekao je Netanjahu za mrežu "NBC" i dodao: "To je pogrešno. To mora propasti".