G20: Ulaganja u proizvodnju hrane su prioritet

Ministri finansija grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) na sastanku u Vašingtonu vide problem obezbjeđivanja hrane i izgradnje infrastrukture u zemljama u razvoju, kao dvije prioritetne oblasti za akciju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 11:18h

Kako se navodi u sinoćnjem saopštenju poslije sastanka ministara G20 u Vašingtonu, humanitarna kriza na Rogu Afrike naglasila je hitnost jačanja dugoročnog odgovora na problem obezbjeđivanja hrane, pošto će do 2050. godine poljoprivredna proizvodnja u zemljama u razvoju morati da se udvostruči da bi se ishranilo devet milijardi ljudi.

Vrijeme je da se reinvestira u sektor poljoprivrede, navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj da se poboljša globalno obezbjeđivanje hrane kroz niz konkretnih akcija, pripremljenih u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Te akcije podrazumjevaju jačanje inovacija, mobilisanje mreže poljoprivrednog istraživanja, odgovorno investiranje u skladu sa Milenijumskim ciljevima razvoja, kao i saradnju sa privatnim sektorom.

Pored toga, ministri G20 su ukazali da nedostatak infrastrukture dramatično smanjuje potencijal rasta mnogih zemalja u razvoju.

Saglasni smo da se sa tim izazovom treba pozabaviti bez oklijevanja, posebno u zemljama sa niskim bruto domaćim proizvodom, sa posebnim naglaskom na podsaharsku Afriku, navodi se u saopštenju.