Savjet Evrope poziva vlasti SAD da ne pogube Troja Dejvisa

Sastanak odbora za pomilovanje bio je posljednja šansa za Troja Dejvisa, optuženog na smrt 1991. godine zbog ubistva policajca, inače, bijelca
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 16:29h

Generalni sekretar Savjeta Evrope (SE) Torbjorn Jagland pozvao je SAD da "poštede život" Amerikancu Troju Dejvisu koji će biti pogubljen i pored apela međunarodne zajednice za pomilovanje.

"Razlog nije samo naše neslaganje po pitanju smrtne kazne već, prije svega, ozbiljne sumnje u integritet presude", istakao je u saopštenju Jagland.

Jagland je kao generalni sekretar SE pozvao američke vlasti da "pronađu način da poštede život Troju Dejvisu" i dodao da ne želi da taj apel bude shvaćen kao "miješanje".

"Evropa je blizak saveznik i prijatelj SAD i, u trenucima poput ovog, pravi prijatelji su oni koji govore s poštovanjem i iskrenošću, što naš odnos i zaslužuje", dodao je generalni sekretar SE.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) takođe je zatražila od vlasti američke savezne države Džordžije da ne izvrše to pogubljenje.

Zahtjev za pomilovanje podržali su Džimi Karter, papa Benedikt XVI, Suzan Sarandon, a na stotine skupova podrške održano je širom svijeta

"Izvršiti taj nepovratan čin danas bila bi užasna greška koja bi mogla sjutra da dovede do nepravedne tragedije", ocijenio je izvjestilac PSSE Renat Vohlvend.

Afroamerikanac Troj Dejvis, koji je postao simbol borbe protiv smrtne kazne, treba u srijedu uveče da bude pogubljen u zatvoru Džekson u Džordžiji pošto je američko pravosuđe u utorak odbilo da ga pomiluje.

Sastanak odbora za pomilovanje bio je posljednja šansa za Troja Dejvisa, optuženog na smrt 1991. godine zbog ubistva policajca, inače, bijelca.

Troj Dejvis je postao simbol crnca greškom osuđenog. Njegov zahtjev za pomilovanje podržali su, između ostalih, nekadašnji predsjednik SAD Džimi Karter, papa Benedikt XVI, kao i glumica Suzan Sarandon, a na stotine skupova podrške održano je širom svijeta.

Tokom suđenja, devet svjedoka je opisalo Dejvisa kao osobu koja je pucala, ali oružje nikad nije pronađeno, niti su uzeti otisci prstiju ili uzorci DNK. Od tada je sedam svjedoka povuklo svoje izjave, ali američkom pravosuđu to nije bilo dovoljno da bi razmotrilo presudu.

"Razlog nije samo naše neslaganje po pitanju smrtne kazne već, prije svega, ozbiljne sumnje u integritet presude", istakao je Jagland

Vrhovni sud odobrio je prošle godine novo saslušanje Troja Dejvisa, ali on tada nije uspio da ubijedi federalnog sudiju da mu se ponovi suđenje.

"Smrtna kazna ne bi trebalo da se sprovede kad nije potpuno sigurno da je optuženi kriv. Odbor za pomilovanje ovog puta to pravilo nije poštovao", saopštio je Dejvisov pravni tim.

Galerija

Bonus video: