Budi se vulkan Tambora najsmrtonosniji svih vremena

"U krateru spava zmaj. Ako ga razljutimo, probudiće se i početi bljuvati vatru, uništiti sve oko sebe"
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 19:27h

Počeo je da podrhtava vulkan Tambora u Indoneziji, na kojem je 1815. zabilježena najveća erupcija u istoriji, a u kojoj je poginulo 85.000 ljudi.

Planina Tambora podrhtava već nekoliko dana. Čim su shvatili da se vulkan budi, farmeri, koji su cio život slušali o smrtonosnoj erupciji, dali su se u bijeg.

Stručnjaci još ne predviđaju novu erupciju, ali stanovnici u okolini su u strahu.

"Dok smo odrastali, stalno smo slušali horor priče o Tambori", rekao je za AP Hasanudin Sanusi, koji je odmah nakon prvih podrhtavanja tla evakuisao suprugu i djecu.

"U krateru spava zmaj. Ako ga razljutimo, probudiće se i početi bljuvati vatru, uništiti sve oko sebe", rekao je Sanusi.

Erupcija 1815. godine ostavila je iza sebe krater 11 kilometara širok i kilometar dubok.

U atmosferu je tada izbačeno oko 400 miliona tona sumpornih gasova , što je u SAD i Evropi stvorilo "godinu bez ljeta".

Tambori je mirovao oko 200 godina sa manjim podrhtavanjem i izbacivanjem pare 60. godina prošlog vijeka.

Gede Suantika iz indonezijskog Centra za vulkanologiju kaže da je pojačana aktivnost prvi put primijećena u aprilu, kada se broj vulkanskih potresa popeo sa pet na 200 mjesečno.

Vulkan je počeo i da izbacuje pepeo i dim.

"Nikad još nismo vidjeli tako nešto na Tambori", rekao je Suantika.

Prije dvije nedjelje zbog pojačane vulkanske aktivnosti proglašeno je vanredno stanje drugog stepena i svim stanovnicima koji naseljavaju područje u prečniku od tri kilometra, naloženo je da napuste domove.

Svojevoljno su se na evakuaciju odlučili i mnogi farmeri van kritičnog područja, u strahu da bi se mogla ponoviti smrtonosna erupcija slična onoj prije 200 godina.

Bonus video: