Palestinski predsjednik Abas: Na nas se obrušio pakao

„Od sada, pa dok se ne budem obratio UN, imamo samo jednu opciju: izlazak pred Savjet bezbjednosti. Nakon toga ćemo sjesti i odlučiti“
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2011. 18:43h

Predsjednik Mahmud Abas kazao je juče generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da će istrajati u namjeri da traži punopravno članstvo Palestinske države u UN, što je potez za koji SAD i Izrael tvrde da će dovesti do katastrofe.

Abas se susreo sa Ban Ki Munom u sjedištu UN i ponovo potvrdio da planira da ove nedjelje traži da Savjet bezbjednosti UN glasa o palestinskom članstvu uprkos izvijesnosti američkog veta, kazao je njegov portparol Nabil Abu Rdaineh.

Ban je kazao Abasu da će „svoje dužnosti sprovoditi prema povelji UN“ i pozvao Izraelce i Palestince da obnove pregovore „unutar legitimnog i izbalansiranog okvira“, kazao je portparol UN Martin Nesirki.

Abas je ranije kazao da se „pakao obrušio na palestinsku inicijativu“ i da ona nosi rizik za palestinsku vlast koja zavisi od međunarodne finansijske pomoći za opstanak na Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom.

„Odlučili smo da preduzmemo ovaj korak i cijeli se pakao obrušio na nas“, kazao je Abas novinarima tokom leta za Njujork, ali je dodao da se neće pokolebati.

„Od sada, pa dok se ne budem obratio UN, imamo samo jednu opciju: izlazak pred Savjet bezbjednosti. Nakon toga ćemo sjesti i odlučiti“, kazao je.

Zahtjevaće i povratak teritorija

Upitan da li su zvaničnici SAD pokušali da ga spriječe da zatraži priznanje UN, on je odgovorio da to nije stvar prijetnji, već da su Amerikanci „rekli da će stvari biti veoma teške poslije septembra“, ali da se ne zna u kom obimu. Kazao je i da mu zvanično nije rečeno da će američka pomoć Palestincima biti smanjena.

Abas će zatražiti članstvo za Palestinu - Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim, teritorije koje je Izrael osvojio u ratu 1967.

SAD i Izrael protive se tom zahtjevu, tvrdeći da palestinska država može da bude uspostavljena samo pregovorima. Abas je rekao da i za njega pregovori ostaju ono što bi više želio, ali da oni moraju da budu zasnovani na granicama prije rata iz 1967. i da bude obustavljena izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji.

Čak i ako se Izrael složi sa ta dva zahtjeva, ići ćemo u UN jer nema kontradikcije između odlaska u UN i pregovora, rekao je Abas.

Bonus video: