U padu aviona na aeromitingu poginule tri osobe, 50 ranjenih

P-51 Mustang počeo je serijski da se proizvodi 1942. a stručnjaci ga smatraju jednim od najboljih borbenih lovaca u Drugom svjetskom ratu
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 08:12h

Borbeni avion iz Drugog svjetskog rata srušio se ispred glavne tribine na aeromitingu u gradu Rinou u američkoj saveznoj državi Nevadi, a u nesreći su poginule najmanje tri osobe, a više od 50 je povrijeđeno, prenosi agencije Rojters.

Najmanje 15 osoba nalazi se u kritičnom stanju nakon pada aviona tipa P-51 Mustang na mitingu "Reno Air Races", a među poginulima je i 74-godišnji pilot.

Pilot, 74-godišnji Džimi Livord koji je učestvovao u trci aviona, izgubio je kontrolu nad letjelicom i udario uz samu ivicu tribina gdje su se nalazili gledaoci i mediji koji su pratili događaj.

Čelnik "Reno Air Racing Association" Majkl Haugton je rekao da su povrijeđene 54 osobe. Za sad nisu poznati uzroci pada aviona.

Prema riječima očevidaca, nakon udesa aviona mogle su se vidjeti jezive scene na mjestu nesreće kada su gotovo uništeni prvi redovi tribina.

P-51 Mustang počeo je serijski da se proizvodi 1942. a stručnjaci ga smatraju jednim od najboljih borbenih lovaca u Drugom svjetskom ratu.

Ukupno je proizvedeno više od 16.000 primjeraka tih aviona.

Bonus video: