OD MARTA 2600 mrtvih

Sirijska vojska i policija ne prestaju sa represijom

Sirijske snage sigurnosti započele su ofanzivu u više sela na sjeverozapadu Sirije, saopštila je sirijska organizacija za ljudska prava.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 16:39h

Kako se precizira, tokom jutra snage vojske i policije ušle su u više sela kod Džabal al-Zauije "koristeći teško naoružanje" u potrazi za skrovištima pobunjenika.

"Presječeni su putevi koji povezuju sela, postavljeni su kontrolni punktovi, a snage sigurnosti počele su s hapšenjima, dodaje sirijska organizacija za ljudska prava.

U jednog od tih sela, Ablinu, rođen je i Husein Armuš, prvi oficir koji je početkom juna napustio vojsku zbog represije nad demonstrantima koji već šest mjeseci traže odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Armuš je uspio da napusti Siriju i sada se nalazi na čelu "brigade slobodnih oficira".

Vojno pojačanje je poslato i u selo Zabadani, 50 kilometara zapadno do Damaska, u koje je vojska u utorak ušla i do sada privela najmanje 34 osobe.

Međunarodna zajednica povećava pritisak na Siriju, a Evropska unija razmatra dodatne sankcije uključujući i zabranu kupovanja sirijske nafte.

Arapska liga je u utorak pozvala sirijske vlasti da "odmah prekinu s prolivanjem krvi" i počnu da sprovode reforme.

Prema procjeni UN-a, u represiji vlasti u Siriji do sada je poginulo više od 2.600 osoba, dok sirijske vlasti navode da se bore protiv oružanih terorističkih bandi.

Preporučujemo za Vas