Ban Ki Mun podržava ideju suverene i nezavisne Palestine

Ove riječi su izgovorene u trenutku kada se Palestina sprema zatražiti priznavanje u UN, čemu se oštro protive Izrael i SAD, a evropske zemlje su podijeljene u odnosu na ovo pitanje
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2011. 10:04h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun potvrdio je svoj raniji stav da podržava stvaranje palestinske države koja je "trebalo da postoji već odavno".

Palestinci se spremaju da zatraže ulazak u Ujedinjene nacije u granicama svoje države iz 1967. godine.

"Vizija o dvjema državama koje bi omogućile Izraelu i Palestincima da žive jedni uz druge u miru i sigurnosti ispravna je i ja je u potpunosti podržavam", izjavio je Ban Ki Mun novinarima za vrijeme posjete Australiji.

"Podržavam težnju Palestinaca da dobiju državu Palestinu, nezavisnu i suverenu. Trebalo je da ona odavno postoji", ocijenio je on.

Ove riječi su izgovorene u trenutku kada se Palestinci spremaju da na Generalnoj skupštini UN-a u septembru zatraže priznavanje svoje države, čemu se oštro protive Izrael i SAD, a evropske zemlje su podijeljene u odnosu na ovo pitanje.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da će uložiti veto na svaki potez Palestinaca u Vijeću sigurnosti, ocijenivši da se pitanje palestinske države može rješavati "samo pregovorima."

Bonus video: