U Kataru povećavaju ionako najveće plate na svijetu

Za 60 odsto biće povećane plate i povlastice za državne činovnike, vojnici će dobiti povećanje osnovne plate od 120 odsto, a ostali zaposleni mogu da računaju na povećanje od 50 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 15:07h

Katar će izdvajanjem dodatnih 8,24 milijarde dolara povećati plate i penzije i povlastice za zaposlene u državnim aparatima i vojnike što mnogi smatraju nastojanjem da se očuva stabilnost bogate države Persijskog zaliva prenijela je agencija Rojters.

Tako će za 60 odsto biti povećane plate i povlastice za državne činovnike, vojnici će dobiti povećanje osnovne plate od 120 odsto, a ostali zaposleni mogu da računaju na povećanje od 50 odsto.

Kako prenosi Rojters Katar će godišnje povećavati plate za 2,75 milijardi dolara.

Na sličan potez u mart se odlučila i Saudijska Arabija koja je počela da dijeli socijalne povlastice u iznosu od 37 milijardi dolara u strahu od širenja narodnih pobuna koje su zahvatile arapski svijet.

Katar je najbogatija zemlja na svijeta po dohotku po glavi stanovnika (preko 88.500 dolara prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda) zahvaljujući bogatim nalazištima nafte.

Porast plata, koje je naredio emir i prestolonasljednik šeik Tamim bin Hamad Al Tani, povećaće, kako se očekuje, njegov ugled i popularnost u zemlji.

Bonus video: