Čavez poziva Gadafija da "izdrži"

"Niko ne zna gdje je Gadafi, ali siguran sam da ne razmišlja o napuštanju Libije", rekao je Čavez u telefonskom intervjuu za državnu televiziju
0 komentar(a)
Čavez, Foto: Libre
Čavez, Foto: Libre
Ažurirano: 05.09.2011. 17:26h

Predsjednik Venecuele Ugo Čavez pozvao je libijskog lidera Moamera Gadafija da "izdrži" i rekao da je siguran da on neće napustiti zemlju.

"Niko ne zna gdje je Gadafi, ali siguran sam da ne razmišlja o napuštanju Libije", rekao je Čavez u telefonskom intervjuu za državnu televiziju.

Libijski pobunjenici u ponedjeljak su zaprijetili da će napasti Bani Valid, uporište snaga lojalnih Gadafiju gde se, kako se vjeruje, krije bar jedan od Gadafijevih sinova, prenosi AFP.

Gadafi nije viđen od kada su pobunjenici 20. avgusta upali u Tripoli premda je još prošlog četvrtka emitovao audio snimke u kojima je pozvao svoje pristalice da se pripreme za gerilski rat.

"On treba da istraje i nadam se da će mu ta istrajnost pomoći da nađe put ka miru i porazi one koji žele rat," rekao je Čavez.

Čavez, Gadafijev glavni saveznik u Latinskoj Americi, branio je libijskog lidera od početka ustanka protiv njegovog režima u februaru, optužujući NATO da koristi sukob kako bi uspostavio kontrolu nad libijskom naftom.

On je pozvao nove ekonomske sile takozvanog BRIK-a, (Brazil, Rusija, Indija i Kina) levičarske vlade Latinske Amerike i afričke države da udruže snage i zaustave "varvarsku" kampanju NATO u Libiji.

Bonus video: