Djevojke iz Vijetnama i Mjanmara prisilno udaju za Kineze

Policijski zvaničnici pozvali su kinesku vladu da poveća kazne za krijumčare i kupce
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 06:48h

Kineski policijski zvaničnici saopštili su da u zemlji ima sve više žrtava trgovine ljudima, a najviše je djece i žena koji su dovedeni iz Vijetnama, Laosa i Mjanmara, prenosi “China Daily”.

Mnoge devojke i žene, za koje je utvrđeno da su žrtve trgovine ljudima, došle su u Kinu kao turisti, ili u potrazi za poslom, ali su ubrzo otete i prodate kineskim porodicama u provincijama Junan i Guangdong.

Kineska “politika jednog djeteta” koja traje već 30 godina i činjenica da se većina porodica odlučila da zadrži muško dijete, dovele su do znatno većeg broja muškaraca nego žena.

Čak 25 odsto otetih djevojaka mlađe je od 18 godina

Neke porodice iz Junana i Guangdonga koje za svoje sinove traže žene, plaćale su krijumčarima od 6.000 do 40.000 juana (560 – 3750 britanskih funti) za djevojke iz susjednih zemalja.

Čak 25 odsto otetih djevojaka mlađe je od 18 godina, prenosi "Blic".

Dječaci za 40.000, djevojčice za 30.000 juana

Aba, jedna od devojčica, koja je uspjela da izbjegne prisilni brak i vrati se u rodni Mjanmar, ispričala je novinaru “Dejli telegrafa” kako je oteta kada je imala samo 12 godina.

Ona je u Kini trebalo da provede samo nekoliko sati, ali se kući vratila tek nakon tri godine.

“Prodali su me za 20.000 juana (1.880 funti). Bila sam previše mlada za udaju. Tek nakon nekog vremena rekli su mi da ću se udati za njihovog sina. Imala sam sreće, na neki način. Da sam bila dvije ili tri godine starija, sad bih već bila udata”, rekla je sada 16-godišnja Aba.

Djevojčicu su tukli i nisu joj dozvoljavali da sama izlazi sa porodične farme. Nije mogla da pobjegne, jer nije imala para, a ni jezik nije dobro govorila.

Kineske porodice koje nemaju nasljednika ilegalno usvajaju djecu otetu iz susjednih zemalja

Ipak, tokom jedne rutinske policijske posjete i provjere ličnih dokumenata, policajci su otkrili da je djevojčica nelegalno u zemlji, a daljom istragom je utvrđeno da se radi o trgovini ljudima.

Osim djevojkama, u Kini se trguje i djecom. Kineske porodice koje nemaju nasljednika ilegalno usvajaju djecu otetu iz susjednih zemalja. Oni najčešće usvajaju dječake, kako bi nastavili porodičnu lozu. Dječake prodaju za oko 40.000, a djevojčice za 30.000 juana (2.895 funti).

Policijski zvaničnici pozvali su kinesku vladu da poveća kazne za krijumčare i kupce.

Bonus video: