Stros-Kan nakon odbijanja optužbi napustio SAD i stigao u Francusku

Stros-Kan je bio u SAD još od njegovog hapšenja u maju poslije optužbi za seksualno zlostavljanje, a koje su odbačene prošlog mjeseca
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 08:27h

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan stigao je jutros u Francusku iz Sjedinjenih Američkih Država.

Stros-Kan je poletio kasno sinoć, sa suprugom An Senkler, sa njujorškog aerodroma JFK, manje od dvije nedjelje pošto je okružno tužilaštvo u Njujorku odustalo od senzacionalnih optužbi za seksualni napad.

Na aerodromu u Parizu Šarl de Gol dočekao ga je veliki broj novinara i policajaca.

Štos-Kan je bio u SAD još od njegovog hapšenja u maju poslije optužbi za seksualno zlostavljanje, a koje su odbačene prošlog mjeseca.

Bivši šef MMF-a kojeg su mnogi vidjeli kao mogućeg predsjedničkog kandidata u Francuskoj negirao je od početka sve optužbe.

Ipak, podnio je ostavku u danima nakon hapšenja, a pasoš mu je vraćen prošle sedmice.

Njujorški sud odbacio je 23. avgusta sve optužbe protiv njega, a ta odluka donijeta je na predlog okružnog tužilaštva koje je obavijestilo sud da odustaje od krivičnog procesa, jer sumnja u kredibilitet glavnog svjedoka Nafisatu Dijalo, sobarice hotela "Sofitel", koja je optužila Stros-Kana za seksualni napad.

Iako bi konačna odluka trebalo da stupi na snagu tek pošto se razmotri žalba podnosioca tužbe, jer advokat Dijalove traži da se imenuje specijalni tužilac, Stros-Kanu je vraćen pasoš i omogućeno da putuje slobodno, kao i da napusti teritoriju SAD.

On će se, međutim, susresti sa još jednom optužbom za seksualno zlostavljanje pošto ga je spisateljica Tristan Banon optužila za pokušaj silovanja tokom intervjua 2002. godine.

Ona je taj slučaj prijavila nakon Dijalo, rekavši da to nije učinila ranije jer se plašila da joj niko ne bi vjerovao.

Galerija

Bonus video: