OBEĆAO "NASTAVAK REVOLUCIJE"

Kuba ima novog predsjednika: Ko je Migel Dijas-Kanel, nasljednik Kastrovih

Kao jedini kandidat, Dijas-Kanel je izabran u parlamentu sa 603 glasova od prisutnih 604 poslanika
3 komentar(a)
Kuba, Raul Kastro, Migel Dijas-Kanel, Foto: Reuters
Kuba, Raul Kastro, Migel Dijas-Kanel, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2018. 15:22h

Novi predsjednik Kube Migel Dijas-Kanel započeo je danas istorijsku tranziciju na ostrvu poslije skoro šest decenija vladavine braće Fidela i Raula Kastra obećavajući "nastavak revolucije".

Kao jedini kandidat, Dijas-Kanel je izabran u parlamentu sa 603 glasova od prisutnih 604 poslanika.

"Mandat koji mi je povjerio narod u parlamentu jeste nastavak revolucije u ovom ključnom istorijskom trenutku, kao i ekonomske reforme koje je započeo moj prethodnik", rekao je novi predsjednik Kube.

Dijas-Kanel (57), opisan kao uzorni aparatčik sa sijedom kosom koji se diskretno popeo na ljestvici moći, postao je "desna ruka" Raulu Kastru 2013. godine.

On pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promjenama, piše Rojters.

Po obrazovanju je inženjer elektronike, a u javnosti se često više pojavljivao u skladu sa potrebom nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija.

Kao mladi šef pokrajinske partije, Dijas-Kanel usprotivio se politici partije time što je podržao kulturni centar, koji je prijateljski nastrojen prema LGBT zajednici, a navodno sluša rok muziku i nosi dugu kosu, piše Tanjug.

Na nacionalnom nivou, Dijas-Kanel pozivao je državne medije da s više kritike pokrivaju događaje i tražio veći pristup internetu kako bi se otvorilo jedno od najslabije povezanih društva putem interneta na svijetu.

Britanska agencija ističe i da na sastanke često dolazi s tabletom.

Ipak, navode analitičari, Dijas-Kanel je kandidat oko kojeg je postignut konsenzus, kojeg je lično izabrao Kastro, čije je povjerenje dobio radeći na njegov način više od tri decenije i držeći se partijske linije o ključnim političkim i ekonomskim pitanjima.

"Postoje razlozi za očekivanja da će on biti fleksibilniji, moderniji, ali nema dokaza koji idu njemu u prilog da će biti reformista i da će napustiti jednopartijski sistem, ili da će prestati da favorizuje državni sektor nad nedržavnim sektorom", rekao je bivši analitičar kubanske vlade Arturo Lopes Levi, koji je odrastao u Santa Klari, rodnom gradu Dijas-Kanela, a sada predaje na Univerzitetu u Teksasu.

Dijas-Kanel je 2003. godine izabran za šefa partije u pokrajini Olgin, a 2009. je postavljen za Ministra za visoko obrazovanje.

Kastro ga je 2013. izabrao za svoju desnu ruku i pohvalio ga zbog njegove "solidne ideološke snage".

Datum na koji je Dijas-Kastro izabran za predsjednika za Kubu je simboličan, jer su tog dana 1961. godine kubanske oružane snage pod vođstvom Fidela Kastra porazile intervencionisticke snage.

Raul Kastro (86) će, međutim, do 2021. godine ostati lider Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki uticaj na proces donošenja državnih odluka.

Fidel i Raul su vodili Kubu skoro 60 godina i od tog ostrva su napravili glavnog aktera tokom Hladnog rata uspijevajući da zadrže komunistički režim uprkos padu saveznika, Sovjetskog saveza.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra 2016, u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba, gdje je prije oko 60 godina počela Kubanska revolucija.

Fidel je svom bratu na samrti rekao da ne želi stvaranje kulta ličnosti zbog čega je Raul nekoliko mjeseci kasnije usvojio zakon prema kojem se zabranjuje dizanje spomenika u čast preminulom ocu Kubanske revolucije.

Prema tom zakonu, zabranjuje se i upotreba Kastrovog imena za institucije, parkove, javna mjesta, ulice ili novčanice.

Preporučujemo za Vas