Vanredno stanje na jugu Sudana zbog sukoba s pobunjenicima

Predsjednik Omar al-Bašir je smijenio guvernera oblasti Plavi Nil nekoliko sati pošto je pobunjenička Sudanska narodna oslobodilačka vojska napala policiju i vojsku s teškim naoružanjem
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 08:36h

Sudanske vlasti su u petak uveče proglasile vanredno stanje u oblasti uz granicu sa Etiopijom zbog sukoba sudanskih oružanih snaga i pobunjenika, prenose sudanski mediji.

Predsjednik Sudana Omar al-Bašir je takođe smijenio guvernera oblasti Plavi Nil nekoliko sati pošto je pobunjenička Sudanska narodna oslobodilačka vojska na tom području napala policiju i vojsku s teškim naoružanjem.

Sudanska ministarka unutrašnjih poslova Sana Hamad izjavila je da sudanske snage bezbjednosti imaju kontrolu nad tim područjem i da je vojska spriječila ulazak pobunjeničkih snaga u grad Damzain.

Sana Hamad je rekla da pobunjenici ignorišu primirje koje je predsjednik proglasio. Ona je optužila i Južni Sudan, koji je u julu stekao nezavisnost, da pomaže pobunjenike.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je prosle noći izrazio zabrinutost zbog nove krize u Sudanu i pozvao strane da obustave nasilja.

Savjet bezbednosti UN će u četvrtak održati sjednicu o Sudanu i o Južnom Sudanu.

Galerija

Bonus video: