nestalo 60 milijardi

Privatne vojske ispraznile američki budžet

U ratovima u Avganistanu i Iraku, američke oružane snage su mnoge od svojih funkcija - pogotovo logističkih ali i drugih - ustupile privatnim firmama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 23:54h

Takva je praksa od početka kontroverzna. Dvostranačka komisija američkog Kongresa istražila je angažman privatnog sektora u ove dvije misije. Ova komisija je otkrila da se novac od poreza često nenamjenski trošio odnosno rasipao a bilo je i korupcije.

Američke oružane snage, koje su u potpunosti profesionalna dobrovoljna organizacija, u ratu su već deset godina. Zato Pentagon mnoge pomoćne i logističke službe ustupa privatnim firmama. One čine ogroman 'profitni ratni sektor' koji isključivo, kroz porez,  finansiraju američki građani.

Kongres Sjedinjenih Država osnovao je istražnu komisiju da vidi kako se taj novac troši.

Majkl Tibolt, jedan od čelnika ovog tijela, kaže da je dio novca jednostavno nestao: "Vrijednost poslova s privatnim firmama koje su angažovane u Afganistanu i Iraku je 206 milijardi dolara. Procjenjujemo da je od tog novca između 31 milijarde i 60 milijardi izgubljeno - ili zbog nenamjenskog trošenja ili putem raznih malverzacija i prevara."

Majkl Tibolt je na konferenciji za štampu rekao da mu nije cilj da napada reputaciju pojedinih firmi nego da identifikuje probleme u državnom postupku dodjele pojedinih poslova: "Taj postupak je previše skup. Postupak ne nagrađuje kompetitivnost i dobro obavljen posao. Takođe, nema odgovornosti ako ste posao loše obavili. Ne kažnjavaju se oni koji krše pravila, bili oni državni službenici ili službenici iz privatnog sektora.

Kao najočitiji primjer lošeg raspolaganja sredstvima navedena je činjenica da je u Afganistanu dio američkog novca na kraju završio u rukama pobunjenika, protivnika Sjedinjenih Država.

Firme koje imaju ugovor sa američkom vojskom obavljaju niz poslova - od dostave pošte, čišćenja objekata i pripremanja hrane pa do učestvovanja u razvojnim projektima kao što je gradnja elektrana. Privatne zaštitarske firme pak čuvaju američke objekte u Afganistanu i Iraku kao i američke diplomate.

Istražna komisija američkog Kongresa preporučuje da se korištenje privatnih firmi preispita i da se u budućnosti njihove usluge manje koriste.

Bivši kongresmen Kristofer Šejs - jedan od predsjedavajućih istražnog tijela - o tome kaže: "Ako želimo naprijed, moramo da počnemo s reformama. Već smo bacili desetine miliona dolara. Biće toga još. Zatvarati oči pred ovim problemom i odlagati njegovo rješavanje više nama smisla."

Privatne firme pod ugovorom već su bile na meti kritika. 2007. Kongres je istraživao poslovanje firme "Blackwater" koja je bila optužena za maltretiranje iračkih civila. Međutim, njen osnivač Erik Prins je tada odbacio bilo kakvu odgovornost za to. "Uopšte se ne slažem s tvrdnjama da se mi ponašamo kao kauboji" - rekao je prilikom svjedočenja u Kongresu.

Demokratski senator iz Virdžinije Džim Veb kaže da je ovogodišnja istraga firmi po ugovoru - poziv na akciju: "Dobro ćemo ih proučiti i, kad to bude potrebno, preduzećemo mjere."

Prema podacima američkog Kongresa, u Iraku i Afganistanu u maju ove godine bilo je 155.000 zaposlenih u privatnim firmama koje imaju ugovor s Pentagonom. Američkih vojnika je u te dvije zemlje bilo 145.000.