Medvedev za angažovanje regionalnih sila u Avganistanu

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da sudbinu Avganistana i okolnih država treba da rješavaju regionalne sile i nagovestio da bi SAD trebalo da smanje svoje prisustvo u tom regionu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 14:43h

"Ono što se događa u Avganistanu u sektoru bezbjednosti leži na našim plećima, tako da moramo da ojačamo saradnju sa regionalnim organizacijama", rekao je Medvedev poslije razgovora sa predsjednikom Avganistana Hamidom Karzaijem.

Agencija AP ocjenjuje da je Medvedev jasno pokazao da želi da ojača prisustvo Rusije u regionu, što se vidi u dogovoru sa susjednim Tadžikistanom koji će biti potpisan početkom sljedeće godine, a koji predviđa produženje boravka ruskih trupa za još 49 godina.

Ruski predsjednik ukazao je da treba ojačati ulogu Šangajske organizacije za saradnju i Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbjednosti, dvije organizacija u kojima dominantnu ulogu ima Rusija.

To bi potisnulu u drugi plan ulogu Amerike, koja u tom regionu ima značajno prisustvo. SAD kontrolišu oko 1.000 kilometara transportnih puteva sjeverno od Kabula, pružaju vojnu podršku Uzbekistani i Tadžikistanu.

Ruski zvaničnici i ranije su više puta kritikovali, kako su navodili, neuspjeh NATO-a u Avganistanu u sprječavanju krijumčarenja heroina. Avganistan proizvodi oko 90 odsto ukupne svjetske proizvodnje te droge u svijetu.

Medvedev i Karzai razgovarali su na regionalnom samitu u Dušanbeu na kojem još učestvuju predsjednici Tadžikistana Emomali Rahmon i pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari.

Bonus video: