Vikiliks objavio sve tajne SAD-a do kojih je došao

Vikiliks je prijetio da će objaviti depeša u cjelini, uprkos upozorenjima organizacija za zaštitu prava čovjeka i upozorenjima SAD da bi to bilo opasno po osobe koje se pominju u depešama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 14:26h

Vikiliks (Wikileaks), specijalizovan za otkrivanje tajnih dokumenta, saopštio je danas da je na svom sajtu na internetu objavio svih 251.287 diplomatskih depeša SAD do kojih je došao.

Vikiliks je preko "Tvitera" (Twitter) sopštio da je objavio "251.287 diplomatskih depeša SAD, koje se mogu pretražiti uz upotrebu ključnih riječi (keywords)", i prenio adresu veb-sajta na kojem su dokumenta, ne iznoseći, međutim, da li su ta dokumenta objavljena u cjelini, ili su iz njih izostavljena imena osoba na koje se ona odnose.

Vikiliks sa kojim danas prije podne kontakt nije bio moguć, prijetio je objavljivanjem depeša u cjelini, uprkos upozorenjima organizacija za zaštitu prava čovjeka i upozorenjima SAD da bi to bilo opasno po osobe koje se pominju u depešama.

Vikiliks je do sada u mnogo navrata objavio dio depeša do kojih je došao. Tako je od kraja prošle godine objavio 20.000 dokumnata.

Objavljivanje je bilo uz saradnju nekoliko dnevnih listova, među kojima su "Njujork tajms" (The New York Times) i "Gardijan" (Guardian), koji su iz tih dokumenata izostavili imena i kontakte osoba koje se u njima pominju.

Vikiliks je nedavno preuzeo novu pošiljku od skoro 134.000 diplomatskih depeša SAD, od kojih su mnoge potpune a manji dio depeša je u fragmentima.

Sva diplomatska pošta do koje je došao Vikiliks, sada je dostupna i može se pretažiti korišćenjem ključnih reči ili naziva države, datuma depeše ili grada iz kojeg potiče dokument.

Ukoliko već nije blokiran, sadržaj objavljenih dokumenata možete pogledati na http://www.cablegatesearch.net/search.php.

Bonus video: