Zaratili Vikiliks i Gardijan

U komentaru objavljenom na internetu, Vikiliks je optužio novinara „Gardijana“ Dejvida Lija za izdaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2011. 19:54h

Necezurisane kopije depeša iz američkog Stejt departmenta do kojih je došao Vikiliks juče su slobodno kružile internetom, izlažući američke izvore neprijatnosti i mogućoj odmazdi.

Sjedinjene Države su, u međuvremenu, negirale da su ikad sarađivale sa bilo kojom grupom koja otkriva tajne podatke i osudile su sajt Vikiliks za navodnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i bezbjednosti povjerljivih izvora, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

„Zviždački“ sajt je za curenje optužio britanski list „Gardijan“, rekavši da je jedan njegov istraživački novinar otkrio šifru potrebnu za pristup tim fajlovima, u knjizi objavljenoj ranije ove godine. Vikiliks je saopštio da je pokrenuo sudski proces protiv londonskog dnevnika, objavio je BBC.

Novinari „Gardijana“ su, sa druge strane, rekli da je objavljivanju oko 250 hiljada neredigovanih depeša doprinijela slaba zaštita na sajtu Džulijana Asanža.

U komentaru objavljenom na internetu, Vikiliks je optužio novinara „Gardijana“ Dejvida Lija za izdaju, navodeći da je to što je on objavio pristupnu šifru fajlovima ugrozilo višemjesečni „pažljivi rad“ Vikiliksa na redigovanju i objavljivanju depeša.

Propast revolucija i reformi

Vikiliks tvrdi da bi otkrivanje moglo imati ozbiljne posljedice i da „postoji opasnost da propadnu revolucije i reforme“.

I Li i „Gardijan“ su negirali da su napravili bilo kakav prekršaj a čitav slijed događaja o kojima govori Vikiliks i dalje je obavijen konfuzijom i protivoptužbama.

Od ranije je poznato da je Vikiliks izgubio kontrolu nad originalnim depešama, i prije nego što su objavljene. Jedna od kopija tih depeša procurila je u „Njujork tajms“ prošle jeseni, a drugi mediji, među kojima je i agencija AP, takođe su dobijali kopije depeša od drugih izvora.

Međutim, kako piše AP, nikad do sada čitav jedan katalog necenzurisanih depeša nije našao put do interneta.

Vikiliks je do nedavno prosljeđivao relativno malu količinu fajlova svojim partnerskim organizacijama – desetinama međunarodnih medija i grupa za ljudska prava – kako bi oni mogli ukloniti informacije koje dovode u opasnost nedužne ljude. Depeše su tek tada postavljane na internet.

Sada, međutim, dok necenzurisane depeše kruže internetom, cio taj posao je praktično propao, navodi AP.

Asanž bio nemaran?

Vikiliks u svom saopštenju optužuje „Gardijan“ i jednog neimenovanog „njemačkog pojedinca“.

Li je AP-u rekao da su optužbe Vikiliksa „besmisleno traćenje vremena“. On je priznao da mu je osnivač Vikiliksa dao šifru za pristup depešama ambasade SAD u julu 2010 - ali da mu je Asanž takođe rekao da je ta šifra privremena i da će sajt „isteći i biti izbrisan za nekoliko sati“.

„Ono što smo objavili puno kasnije u našoj knjizi je bilo zastarjelo i bezazleno,“ rekao je Li u i-mejlu. „Nismo otkrili URL (veb adresu) fajla, a Asanž nam je ionako rekao da on više neće postojati.“

Drugi novinar „Gardijana“, koji je nekada radio za Vikiliks, rekao je da je kriv Asanž, navodeći da je 40-godišnji Australijanac iskoristio staru lozinku kada je kasnije ponovo objavio šifrovane podatke. „Sajtovi za elektronsko bankarstvo vam poručuju da ne koristite stare lozinke. Ako Vikiliks to učini sa tako osjetljivim fajlovima, onda je to teški nemar,“ rekao je Džejms Bol u poruci postavljenoj na tviter rano juče.

Upozorili vladu SAD?

Najnovija epizoda u Vikiliks sagi je vrhunac devetomjesečnog objavljivanja tajnih podataka, koje je naljutilo i ponizilo visoke zvaničnike širom svijeta.

Nekoliko osoba, uključujući američkog ambasadora u Meksiku, je izgubilo posao nakon objavljivanja depeša, piše AP.

Podijeljena su mišljenja o posljedicama objavljivanja. Vikiliks smatra da je objavljivanje depeša imalo ključnu ulogu u aktiviranju masovnog pokreta, koji je uzdrmao arapske diktatorske režime i objelodanio mahinacije širom svijeta.

Međutim, američki zvaničnici upozoravaju na ozbiljne posljedice objavljivanja po doušnike, aktiviste i ostale pomenute u depešama – kao i američku diplomatiju uopšte.

Vikiliks je u svom saopštenju rekao da je pokušao da upozori američku vladu da će doći do bezbjednosnog propusta.

Portparol Stejt departmenta Viktoria Nuland je izjavila juče u Parizu da je ta grupa ostvarila kontakt ali je odbacila navode da je Vikiliks pokušao da ograniči štetu od najnovijeg objavljivanja

Bonus video: