Argentinski par pobjednik Svjetskog prvenstva u tangu

Oko 400 parova iz cijelog svijeta učestvovalo je na ovogodišnjem šampionatu, devetom po redu
0 komentar(a)
tango par, Foto: Rojters
tango par, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.08.2011. 09:36h

Par iz Argentine osvijetlio je obraz svom rodnom gradu pobjedivši u kategoriji ''scenskog tanga'' u završnici Svjetskog prvenstva u tangu koje se održalo u Buenos Ajresu.

Maks Van de Vurde i Solanž Akosta bili su bolji od 19 drugih parova na ovom međunarodnom takmičenju gdje su učestvovali parovi iz Urugvaja, Kolumbije, Paragvaja, Venecuele, Japana i Grčke.

''Ovo veliko je iznenađenje. Naš cilj je bio da stignemo do finala jer se prošle godine nismo kvalifikovali'', rekao je agenciji AP Van de Vurde. ''Ovo je kao poklon. Ne možemo da vjerujemo''.

Finale je bilo veče slavlja za Argentince. Prva četiri mjesta u kreativnom ''scenskom tangu'' osvojili su parovi iz Argentine. Dan radnije, u takmičenju u nešto tradicionalnijem ''salonskom tangu'' prvu nagradu je pokupio par iz Kolumbije.

Van de Vurde i Akosta su osvojili nagradu od 7.500 dolara, odlazak do Pariza kako bi igrali ispred Ajfelove kule i ugovor za dvomjesečnu turneju po Japanu.

Oko 400 parova iz cijelog svijeta učestvovalo je na ovogodišnjem šampionatu, devetom po redu.

Tango se ''rodio'' krajem 19. veka u predgrađima Buenos Ajresa i Montevidea, Urugvaj. Polako se proširio po cijelom regionu, a posljednjih decenija njegova popularnost se proširila i na Evropu, SAD i Japan.

Bonus video: