Abas: Tražićemo da Palestina postane članica UN

Abas treba da 20. septembra na Generalnoj skupštini UN, predstavi generalnom sekretaru UN Banu Ki Munu palestinski zahtjev, uprkos protivljenju Izraela i SAD
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Wikipedia
Mahmud Abas, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 27.08.2011. 19:27h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas ponovio je da će tražiti da palestinska država postane članica UN, povezujući taj zahtjev sa odbijanjem Izraela da zaustavi naseljavanje i prihvati rješenje zasnovano na granicama iz 1967. godine.

"U Ujedinjenim nacijama ćemo tražiti puno pristupanje Palestinske države. Nećemo ići (na to), ako nam međunarodna zajednica ponudi rješenje zasnovano na međunarodnom pravu, odnosno granicama iz 1967. i obustavi naseljavanje Izraelaca", rekao je Abas u javnom obraćanju u Ramalahu.

"Ali bez toga, idemo u UN", ponovio je palestinski predsjednik, dodavši da taj zahtjev ne treba da spriječi "povratak pregovorima sa Izraelom, kakav god da bude ishod u UN, jer ima pitanja koja se mogu riješiti samo dijalogom".

Abas treba da 20. septembra na Generalnoj skupštini UN, predstavi generalnom sekretaru UN Banu Ki Munu palestinski zahtjev, uprkos protivljenju Izraela i SAD.

Palestinci traže priznavanje države sa granicama iz 4. juna 1967. kojim bi tu teritoriju činili Zapadna obala, pojas Gaze i Istočni Jerusalim, kao glavni grad.

"Naša odluka nema za cilj da izolujemo Izrael, niti da uđemo u sukob sa SAD. Naš cilj je da ostvarimo san da postignemo zvanično priznavanje naše palestinske države u UN, sa suverenitetom na svim teritorijama okupiranim 1967.", rekao je on.

Bonus video: