U napadima u Iraku ubijeno najmanje 15 ljudi

U gradu Basra na jugu zemlje poginula su četiri vjernika, a pedeset njih je povrijeđeno kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv na vozilu u blizini šiitske džamije
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 07:03h

U napadima širom Iraka juče je ubijeno najmanje 15 ljudi, uključujući osam policajaca i jednog vojnika, javio je AFP.

Naoružani napadači su tokom dana napali policijsku stanicu u mjestu Karmah, koje se nalazi oko 80 kilometara zapadno od prijestonice Bagdada.

Poslije razmjene vatre sa policijom, napadači su se povukli, a automobil bomba eksplodirao je u blizini stanice, ubivši pet policajaca.

Tridesetak minuta kasnije, automobil bomba eksplodirao je i u blizini policijskog punkta u selu u blizini Faludže, 65 kilometara zapadno od Bagdada, pri čemu su poginula tri policajca i jedan civil.

U gradu Basra na jugu zemlje poginula su četiri vjernika, a pedeset njih je povrijeđeno kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv na vozilu u blizini šiitske džamije.

U istočnom dijelu Mosula jedan vojnik je poginuo u eksploziji bombe u blizini vojnog punkta, a u prijestonici Bagdadu eksplozija automobila bombe je usmrtila jednog prolaznika i ranila najmanje 17 ljudi, među njima 11 vojnika, saopštili su zvaničnici.

Smrt svakog dana

Nasilje i sektaški sukobi u Iraku slabiji su od onih od prije nekoliko godina, kada je zemlja bila na ivici građanskog rata, ali i pored toga smrtonosni napadi dešavaju se skoro svakog dana.

Iračke bezbjednosne snage često su na meti ekstremista, koji pokušavaju da iskoriste činjenicu da se američke snage spremaju da napuste zemlju do kraja godine, što je predviđeno sporazumom Iraka i SAD iz 2008. godine.

Američki i irački zvaničnici pregovaraju, međutim, o mogućnosti da jedan dio američkih trupa ostane u Iraku sljedeće godine kako bi pomogao u uspostavljanju stabilnosti u zemlji.

Bonus video: