Gadafi u audio-poruci pozvao na uništenje pobunjenika

"Libija pripada Libijcima, ne imperijalistima, ne Francuskoj, ne Sarkoziju, ne Italiji", poručio je Gadafi u kratkoj poruci koja je objavljena na Al Arabiji i drugim arapskim stanicama
0 komentar(a)
Moamer Gadafi, Foto: Rojters
Moamer Gadafi, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.08.2011. 17:54h

Moamer Gadafi pozvao je u audio-poruci sve građane Libije da "unište pobunjenike" koji su preuzeli kontrolu u većem dijelu Tripolija.

U kratkoj poruci koja je objavljena na Al Arabiji i drugim arapskim stanicama, Gadafi je pozvao stanovnike Tripolija da "unište pacove, ulicu po ulicu, kuću po kuću", prenose agencije.

"Libija pripada Libijcima, ne imperijalistima, ne Francuskoj, ne Sarkoziju, ne Italiji", poručio je Gadafi.

U libijskoj prijestonici Tripoliju i dalje se vode ulične borbe izmedju pobunjeničkih snaga i Gadafijevih pristalica, iako pobunjenici drže pod kontrolom veći dio grada. U toku je potraga za Gadafijem, za kojim su pobunjenici raspisali nagradu od oko dva miliona američkih dolara.

Gadafijev portparol: Libijski vođa je na sigurnom i dobro

Portparol Moamera Gadafija rekao je danas agenciji AP da se Gadafi nalazi u Libiji, da je na sigurnom i da vodi borbu protiv pobunjenika.

Musa Ibrahim je u telefonskom pozivu AP-u, koji navodi da su ga poznali po glasu, rekao da je Gadafi zdrav i da mu je moral visok i da "zaista vodi borbu za našu slobodu i nezavisnost svaki dan".

Ibrahim je odbio da kaže gdje se Gadafi nalazi, rekao je da je na nekoj lokaciji u Libiji i da stalno mijenja mjesto boravka.

Francuski časopis Paris Match izvijestio je danas da su libijski pobunjenici juče ujutro skoro uhvatili Moamera Gadafija ali da je on uspio da im umakne i da se još nalazi negdje u Tripoliju.

Francuski nedjeljnik je naveo na svom vebsajtu da su pobunjenici upali u kuću "negdje u Tripoliju" juče ujutro, reagujući na dojavu kredibilnog izvora, ali da je Gadafi bio pobjegao. List, međutim, navodi da su pobunjenici našli dokaze da je tamo proveo bar jednu noć, mada nisu rekli koliko skoro je to moglo da bude.

Pozivajući se na "pouzdan izvor" iz jedinice koja je navodno koordinisala informacije obavještajnih službi arapskih zemalja i libijskih pobunjenika, magazin navodi da se vjeruje da se Gadafi još nalazi negdje u Tripoliju.

Pozivajući se na "pouzdan izvor" iz jedinice koja je navodno koordinisala informacije obavještajnih službi arapskih zemalja i libijskih pobunjenika, magazin navodi da se vjeruje da se Gadafi još nalazi negdje u Tripoliju

Jedan zapadni diplomata koji nije želio da mu se navede ime rekao je agenciji AP da je moguće da su pripadnici specijalnih snaga nekih NATO zemalja, koji djeluju van komandne strukture Alijanse, angažovani u potrazi za Gadafijem.

Portparol NATO-a Oana Lungesku danas nije željela da komentariše ove navode i ponovila da Alijansa ne raspravlja o obavještajnim pitanjima.

"NATO ne uzima za cilj konkretne pojedince", rekla je ona.

Ona je rekla da je situacija u Libiji i dalje dinamična i da je NATO pažljivo prati.

Bonus video: