Čavez nacionalizovao venecuelansku industriju zlata

Predsjednik Venecuele tvrdi da će nacionalizacijom spriječiti "mafiju da eksploatiše prirodne resurse Venecuele", gdje se oko 60 odsto lokalne proizvodnje zlata se odvija nezakonito
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 12:19h

Predsjednik Venecuele Ugo Čavez je potpisao zakon o nacionalizaciji tamošnje industrije zlata i najavio plan repatrijacije zlata iz inostranstva, objavili su venecuelanski mediji.

Čavez je utorak na ministarskom sastanku stavio potpis na "zakon koji državi povjerava istraživanje i eksploataciju zlata, kao i sve druge aktivnosti u tom sektoru" i izjavio: "Potpisujem ovaj zakon u cilju osnaženja nacionale ekonomske nezavisnosti", prenijela je agencija AFP.

Tokom ceremonije je Čavez medijima pokazao zlatnu polugu iz trezora Centralne banke Venecuele, u kojoj se čuva 154 tona zlata u ukupnoj vrijednosti od 7,2 milijarde američkih dolara.

On je prošle sedmice objelodanio svoju namjeru da nacionalizuje sektor proizvodnje zlata kako bi na taj način spriječio "mafiju da eksploatiše prirodne resurse Venecuele". Oko 60 odsto lokalne proizvodnje zlata se odvija nezakonito.

Čavez je takođe najavio planove repatrijacije 211,35 tona zlata iz inostranstva vrijednog 11 milijardi dolara, od čega se 80 odsto drži u Velikoj Britaniji, prvenstveno u trezoru Banke Engleske.

Predsjednik Venecuele je na kraju najavio i da će premjestiti rezerve gotovine od oko 6,2 milijarde dolara iz banaka u Švajcarskoj, Britaniji, Francuskoj i SAD u one u "prijateljskim zemljama" poput Kine, Rusije i Brazila.

Bonus video: