Taksin Šinavatra obećao da se neće miješati u rad vlade: Jingluk nije moja marioneta

Ona ima sopstveno pravo i liderstvo da vodi zemlju... kad god joj je potreban savjet ona me nazove, ja joj dam savjet, i to je sve
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2011. 19:25h

Bivši premijer Taksin Šinavatra izjavio je u utorak da se neće vraćati na Tajland dok ne dođe do pomirenja između tamošnjih rivalskih političkih frakcija.

"Ne želim da raspirujem novi sukob. Samo želim da budem dio rješenja, a ne dio problema”, rekao je Taksin, prenijela je agencija Rojters.

Taksin, koji ima crnogorsko državljanstvo, u utorak je u Tokiju odbacio tvrdnje da je Jingluk Šinavatra njegova marioneta i poručio da se neće miješati u rad vlade koju predvodi njegova sestra.

"Ona ima sopstveno pravo i liderstvo da vodi zemlju... kad god joj je potreban savjet ona me nazove, ja joj dam savjet, i to je sve”, rekao je Taksin.

"Ja služim kao enciklopedija...slobodno je može otvoriti i zatvoriti u svako doba. To je to.”

Teški dani za Jingluk

Novoizabrana premijerka Tajlanda predstavila je u utorak politiku njene vlade tokom rasprave u parlamentu koja bi mogla pokazati da li je ona u stanju da izađe iz bratove sjenke, piše Rojters.

Njenu vladu čekaju teška pitanja tokom dvodnevne debate o populističkom programu i vezama sa Taksinom, milijarderom i bivšim telekomunikacionim tajkunom zbačenim u vojnom udaru 2006. Taksin trenutno živi u Dubaiju, kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne zbog korupcije.

Jingluk, 44-godišnja početnica u politici, koja je jedva bila poznata javnosti prije četiri mjeseca, kazala je da je njen prioritet stabilizacija ekonomije i povećanje prihoda, političkim mjerama koje se kreću od smanjenja korporativnog poreza, preko otpisa dugova poljoprivrednicima, izdvajanja sredstava za seoski razvoj, do smanjenje cijena goriva.

"Upravljaćemo zemljom pošteno i efikasno kako bismo je poveli ka napretku, pomirenju i pravdi”, kazala je u obraćanju.

Međutim, kako navodi Rojters, to je možda lakše reći nego učiniti. Nju će tokom tokom dvije burne nedjelje bombardovati pitanjima o mogućoj amnestiji ili ustavnim amandmanima koji bi pomogli Taksinu da se vrati kući a da ne ide u zatvor - što bi moglo izazvati sudske sporove i oživjeti protestni pokret protiv bivšeg premijera.

Rasprava u parlamentu je šansa za nju da potvrdi da je nezavisna i odbaci kritike da je samo bratova produžena ruka.

Ne krojite politiku po mjeri porodice Šinavatra

Iako Taksin tvrdi da želi da bude samo dio rješenja, on se nalazi u središtu na momente nasilnog petogodišnjeg političkog sukoba između njegovih poslovnih saveznika i pristalica, tzv. „crvenokošuljaša“, protiv vojnog vrha, konzervativne elite i rojalističkog urbanog srednjeg sloja.

Oko 400 pripadnika „crvenih košulja” okupilo se u utorak ispred parlamenta u znak podrške Jingluk, dok se oko sto suparničkih demonstranata protiv Taksina okupilo da preda pismo predsjedniku skupštine, u kojem ga poziva da osigura da vlada neće izmijeniti ustav ili krojiti politiku po mjeri porodice Šinavatra, prenio je Rojters.

Vlada je napravila neobičan korak tražeći od opozicije da ne pominje Taksina tokom dvodnevne debate, rekavši da bi to bilo irelevantno.

Neprijatnosti zbog odlaska Taksina u Japan

Taksinova odluka da posjeti Japan ove nedjelje i navodna uloga vlade u obezbjeđivanju vize za njega, dovela je Jingluk u nezgodnu poziciju. Opozicioni političari su oštro kritikovali dodjeljivanje vize, nazvavši Taksina bjeguncem od pravde.

Jinglukina stranka Puea tai osvojila je vlast ubjedljivom pobjedom na izborima 3. jula, programom koji je iskoristio podršku njenom bratu među ruralnom i urbanom sirotinjom, nudeći između ostalog povećanje plata i bolje cijene pirinča za poljoprivrednike.

Rojters navodi da je Taksin promovisao sličan vid populizma u onome što je postalo poznato kao „taksinomija”, ubrizgavanje milijardi dolara u ruralnu privredu Tajlanda kako bi se stimulisala potrošnja.

Za vrijeme Taksinove vladavine, navodi agencija, novac koji se slivao u sela preko otpisa dugova za farmere i jeftinih kredita, imao je posredni efekat na cijelu privredu i izazvao veliki rast potrošnje domaćinstava.

Bonus video: