Al Džazira: Pobunjenici ušli u Gadafijevu kuću

Neimenovani ruski zvaničnik se čuo telefonom sa Gadafijem koji je rekao da je u Tripoliju i da će se boriti do kraja
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2011. 16:27h

Libijski pobunjenici ušli su u kuću Moamera Gadafija, pošto su prije toga provalili u njegov predsjednički kompleks Bab al-Aziziju u Tripoliju, javila je Al Džazira, pozivajući se na neimenovane izvore

Nešto ranije, agencija Rojters javila je da pobunjenici, slaveći, u predsjedničkom kompleksu pucaju u vazduh.

Gadafi je tu

Pukovnik Muamer Gadafi se i dalje nalazi u Tripoliju, gdje su danas nastavljene žestoke borbe između pobunjenika i prorežimskih snaga prije svega oko stambenog kompleksa Gadafijeve porodice, izjavio je novinarima njegov sin Saif al-Islam.

Kako prenosi Rojters, neimenovani ruski zvaničnik se čuo telefonom sa Gadafijem koji je rekao da je u Tripoliju i da će se boriti do kraja.

Bitka za rezidenciju

U bolnicu u Tripoliju stiže veliki broj žrtava nakon rasplamsavanja sukoba u blizini Bab al-Azizije, uporišta libijskog vođe Moamera el Gadafija, a svjedoci tvrde da se čuju žestoka paljba i eksplozije.

"Skaj njuz" javlja da pobunjenici uzvraćaju na napad.

“Veoma smo blizu Gadafijevog kompleksa. Bukvalno nas dijele dva semafora i ćošak ulice”, prenosi situaciju na terenu Aleks Kroford, izvještač britanske televizije i dodaje da su primijećeni avioni NATO-a kako nadlijeću poprište sukoba.

Avioni bombardovali Gadafijevo sjedište

Borbeni avioni zapadne vojne alijanse bombardovali su noćas Gadafijevo sjedište u Tripoliju, javila je Al Džazira, navodeći izjavu pobunjenika da će bitka za Gadafijevu rezidenciju biti žestoka i da oni koji su u njoj neće imati velike šanse da pobjegnu.

"Ne mogu da zamislim da sjedište Bab al-Azizija lako padne i mislim da će borba biti žestoka", rekao je portparol pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta Abdel Hafiz Goga.

Goga je kazao da su pobunjenici postavili kontrolne punktove na ulazima u Tripoli i da Gadafijev sin Muhamed, kao ni sam Gadafi neće moći da pobegnu iz grada.

Pobjeda kad Gadafi bude uhapšen

U međuvremenu, lider Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel-Džalil je rekao da "pravi trenutak pobede nastupa onda kada Gadafi bude uhapšen".

On je, na konferenciji za novinare u sjedištu pobunjenika Bengaziju, rekao da pobunjenici ne znaju gdje se sada Gadafi nalazi, čak ne znaju ni da li je u Tripoliju.

Gadafijev sin nije uhvaćen, tvrdi da je otac na sigurnom

Seif al-Islam, sin libijskog vođe Moamera Gadafija, pojavio se jutros među stranim novinarima u Tripoliju, čime je demantovao tvrdnje pobunjenika da su ga uhvatilidok su napredovali kroz glavni grad, javljaju svjetski mediji.Gadafijev sin je takođe rekao da se Tripoli nalazi pod kontrolom snaga režima, da je vlada "slomila kičmu pobunjeničke ofanzive", prenosi BBC, i da su borci opozicije "upali u klopku".Upitan da li je njegov otac živ i zdrav i da li se nalazi u Tripoliju, odgovorio je: "Naravno da da".

Seif-al-Islam, kojeg kao i njegovog oca traži Međunarodni krivični sud, došao je u hotel Riksos, gdje je, pod budnim okom Gadafijevih pristalica smješteno tridesetak stranh novinara, javio je Asošiejted pres (AP).Potom je novinare, u konvoju blindiranih vozila, poveo u obilazak djelova glavnog grada koji se nalaze pod kontrolom režima, i kazao im:

"Idemo da vidimo najvrelije tačke u Tripoliju".Ulice kojima su prošli bile su pune naoružanih pristalica Moamera Gadafija, a konvoj je na kraju došao do njegove rezidencije Bab al Azizja i kasarne ispred kojih je najmanje 100 ljudi čekalo u redu da dobije oružje kako bi branilo režim.

Pobunjenici u Tripoliju

Pobunjenici su juče tvrdili da su od nedelje uveče, kada su ušli u Tripoli, zauzeli između pet i 15 odsto glavnog grada, i da su uhvatili ne samo Seifa al-Islama već i još dva Gadafijeva sina, ali ta hapšenja se nisu mogla provjeriti iz nezavisnih izvora.

"Slomiće kičmu pobunjenicima"Portparol Gadafijeve vlade tvrdi da režim kontroliše bar 75 odsto grada.Ni Saif al-Islam niti pobunjeničko rukovodstvo nisu objasnili zašto je javljeno da je on uhapšen - što je čak potvrđivao i Međunarodni krivični sud u Holandiji koji njega i njegovog oca traži zbog zločina protiv čovječnosti.

"Međunarodni krivični sud može da se nosi dođavola", rekao je Saif al-Islam

Galerija

Bonus video: