Tunel koji bi povezao SAD i Rusiju

Stotinu godina star plan ruskog cara Nikolaja II sad ima i ozbiljnu finansijsku podlogu-odličnu persperktivu zarade
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2011. 20:05h

Jednoga dana bi se vozom moglo putovati prugom dužom od 8000 kilometara i to od Njujorka do Londona. Nada da je ovakvo putovanje moguće javila se nakon što su visoki ruski državni funkcioneri navodno podržali plan za izgradnju 105 kilometara dugog podmorskog tunela između Sjeverne Amerike i Azije,piše jučerašnjei broj londonskog Tajmsa.

Tajms navodi da su ideju o 60 milijardi dolara vrijednom tunelu ispod Beringovog moreuza ove nedjelje podržali neki od visokih funkcionera predsjednika Dmitrija Medvedeva.

List ideju opisuje kao "najveći željeznički projekt svih vremena".

Tunel bi prolazio ispod ostrva Velike i Male Diomede ili Ratmanova kako ga rusi zovu, odnosno Imaqliq na jeziku starosjedioca Inuita, koji se nalaze na sredini Beringovog moreuza.

Tajms navodi da je jedan od visokih ruskih funkcionera koji podržavaju plan, Aleksandar Levinthal, zamjenik saveznog predstavnika za ruski Daleki istok.

Kraljevska ideja

Ideja je stara više od jednog vijeka, kada je posljednji ruski car Nikolaj II, dva puta odobrio planove za sličan tunel, ali su ga Prvi svjetski rat i ruska revolucija omeli u realizaciji.

Britanski list navodi kako pristalice te ideje vjeruju da će to biti jeftiniji, brži i sigurniji način za prevoz robe širom svijeta od kontejnerskih brodova. Procjenjuje se da bi taj tunel mogao preuzeti oko 3 posto globalnog tereta i zarađivati oko 7 milijardi dolara godišnje.

Levinthal i nekoliko drugih moskovskih kolega učestvovali su na konferenciji u Jakutsku, na kojoj se razgovaralo o tome kako da se poboljša infrastruktura u regiji, piše Tajms.

Trenutno se gradi 800 km duga željeznička pruga koja povezuje Jakutsk s Transsibirskom željeznicom, a Rusija planira da gradi nove pruge kako bi željeznicom povezala područja s rudnim bogatstvima.

Ideja o tunelu koji bi Rusiju spojio s Aljaskom razmatrana je i 2007. godine na konferenciji u Moskvi nazvanoj "Megaprojekti ruskog Istoka".

Bonus video: