Izraelska vojska uhapsila 120 članova Hamasa

Palestinski izvori su precizirali da je hapšenje počelo još prije zore, nakon što je vojno krilo Hamasa "Izadin al Kasam" prekinulo primirje koje je bilo na snazi od aprila
0 komentar(a)
izraelski vojnici, Foto: Trust.org
izraelski vojnici, Foto: Trust.org
Ažurirano: 21.08.2011. 13:47h

Izraelski vojnici uhapsili su 120 članova Hamasa na jugu Zapadne obale samo nekoliko sati nakon što je s druge palestinske teritorije ta islamistička organizacija ispalila rakete na Izrael, saopštili su palestinski sigurnosni izvori.

Precizirali su da je hapšenje počelo još prije zore, nakon što je vojno krilo Hamasa "Izadin al Kasam" prekinulo primirje koje je bilo na snazi od aprila, prenose agencije.

Hamas je preuzeo odgovornost za napade, navodeći da su ispalili četiri rakete na izraelski grad Ofakim, lakše povrijedivši dvoje djece. To je prvi takav napad za koji je ova organizacija preuzela odgovornost poslije više mjeseci, a koji se dogodio u trenutku pojačane napetosti u okolini pojasa Gaze.

Rano jutros uhapšen je između ostalih poslanik palestinskog parlamenta Mohamed Motlak Abu Jheiša. Hapšenje je naišlo na otpor mladih Palestinaca koji su bacali kamenice na vojnike, koji su uzvratili paljbom iz vatrenog oružja.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala hapšenja koja su uslijedila poslije pojačanog nasilja na granici Izraela i pojasa Gaze i raketiranja južne izraelske teritorije, te osvetničkih izraelskih vazdušnih napada.

Nasilje je eskaliralo nakon serije oružanih napada u četvrtak blizu izraelskog lučkog grada Ejlata, u kojima je ubijeno osam Izraelaca. 15 Palestinaca je poginulo u izraelskoj akciji odmazde.

Bonus video: