BERLIN BALANSIRA

Njemci tajno učestvuju u operacijama u Libiji?

Njemački vojnici su direktnije uključeni u vazdušne napade NATO protiv Gadafijevih snaga nego što je to ranije bilo poznato
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 01:59h

Njemačka je u martu šokirala svijet kada se suprotstavila NATO intervenciji protiv libijskog diktatora Muamera Gadafija. Međutim, nedavno objavljena dokumenta pokazuju da njemački vojnici koji služe u jedinicama NATO u Italiji pomažu u izboru meta za vazdušne napade Alijanse, objavljeno je na internet izdanju „Špigla“.

Njemački vojnici su direktnije uključeni u vazdušne napade NATO protiv Gadafijevih snaga nego što je to ranije bilo poznato.

U odgovoru na specijalni zahtjev koji je nedavno podnio Hans-Kristijan Štrebele, poslanik iz redova partije Zelenih, njemačka vlada je navela da 11 njemačkih vojnika koliko ih je trenutno stacionirano u NATO centrima u Italiji obavljaju dužnosti među kojima su i one „iz oblasti takozvanog odabira meta“ za vazdušne napade NATO.

Već je nedjeljama poznato da su, kao dio njemačkih obaveza prema članstvu u Alijansi, vojnici iz ove zemlje bili aktivno uključeni u misiju u Libiji

Međutim, u dokumentima njemačkog ministarstva odbrane koja posjeduje Špigl onlajn navedeno je da se njemački vojnici ne nalaze „na komandujućim pozicijama ili pozicijama gdje se donose odluke“.

Ova informacija iz ministarstva opdbrane mogla bi postati eksplozivna u političkom smislu. Početkom 2011. Njemačka se otvoreno suprotstavila međunarodnim vojnim operacijama protiv Gadafija, što je bio potez koji je pokrenuo dosta kritika sa svih strana, a naročito iz SAD i Francuske.

Jasan politički manevar

Već je nedjeljama poznato da su, kao dio njemačkih obaveza prema članstvu u Alijansi, vojnici iz ove zemlje bili aktivno uključeni u misiju u Libiji tako što su radili kao dio vojnog osoblja NATO.

Ovi novi detalji samo potvrđuju stanovište onih koji njemačko odbijanje da učestvuju u operacijama odbacuju kao jasan politički manevar

Ipak, Štrebele smatra da je skandalozno to što njemački vojnici takođe učestvuju u izboru meta za napade. „Kroz ove aktivnosti, mi tajno uzimamo učešće u libijskom ratu“, kazao je.

Ovo je, kako se navodi u „Špiglovom“ članku, još jedan pokazatelj teškoće sa kojom njemačka vlada mora da balansira zbog svog zvaničnog stava prema misiji. Njemački stav je već jednom bio doveden u pitanje kada se ispostavilo da, poslije izričitog protivljenja vojnoj intervenciji, Njemačka obezbjeđuje jedan dio bombi za libijski rat.

Ovi novi detalji samo potvrđuju stanovište onih koji njemačko odbijanje da učestvuju u operacijama odbacuju kao jasan politički manevar.

Štrebele upoređuje ovaj slučaj sa prethodnim u koji su bili uključeni agenti BND, njemačke spoljne obavještajne službe.

Dotaknuto osjetljivo pitanje

Nakon što je njemačka vlada, na čijem se čelu tada nalazio socijaldemokrata, kancelar Gerhard Šreder, izrazila snažno protivljenje američkom napadu na Irak, ispostavilo se da su agenti BND stacionirani u Bagdadu, 2003. pružali vojno upotrebljive informacije napadačkim snagama SAD.

Prema viđenju ministarstva, kazati „ne“ NATO alijansi bi bilo nemoguće, te da bi vjerovatno predstavljalo kršenje obaveza preuzetih NATO sporazumom

Izvori iz ministarstva odbrane kažu da je Štrobele dotakao veoma osjetljivo pitanje.

„Naravno da možete da odbacite misiju u političkom i moralnom smislu“, kazao je jedan visokorangirani vladin službenik, „međutim, članstvo u NATO podrazumijeva neke obaveze koje se prosto ne mogu odbaciti“.

Prema viđenju ministarstva, kazati „ne“ NATO alijansi bi bilo nemoguće, te da bi vjerovatno predstavljalo kršenje obaveza preuzetih NATO sporazumom. Prema riječima portparola ministarstva odbrane, zbog kršenja sporazuma zemlja bi mogla biti isključena iz NATO alijanse.

Ministarstvo je naglasilo da njemački vojni personal stacioniran u Italiji ni na koji način nije diretno uključen u odabir konkretnih meta za vazdušne napade. Njemački vojnici su, prema navodima ministarstva, mnogo više uključeni u procjenu sveukupne situacije, analizirajući snimke sa terena.

Nekoliko vojnih i vladinih izvora potvrdilo je „Špiglu“ da konačan odabir meta vrše nacije koje aktivno učestvuju u operacijama, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju.