Inspektori stigli u Dumu: Ovako izgleda mjesto navodnog hemijskog napada

SAD, Velika Britanija i Francuska tvrde da je navodni napad izvela sirijska vlada i zbog toga su u subotu raketirali navodna postrojenja za izradu hemijskog oružja
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2018. 15:34h

Stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) ušli su u Dumu, javili su sirijski državni mediji.

Međunarodni inspektori OZHO-a stigli su proteklog vikenda u Siriju kako bi obišli navodnog hemijskog napada u Dumi u blizini Damaska, preneo je Rojters.

Kako se navodi, očekuje se da će eksperti procijeniti situaciju i prikupiti informacije o navodnom napadu hemijskim oružjem, prenosi Tas.

Pomoćnik sirijskog ministra spoljnih poslova Ajman Susan izjavio je ranije danas da će Sirija pružiti svu pomoć međunarodnim ekspertima, kao i da Damask očekuje da članovi tima eksperata obave svoj zadatak na nepristrasan način, ne potpadajući pod pritisak sa kojim se suočavaju.

Prema njegovim riječima, Sirija očekuje izvještaj stručnjaka i kako bi odbacili lažne tvrdnje da je Damask izvršio napad hemijskim oružjem, a koje su Rusija i Iran već odbacile, piše RTS.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjapkov juče je izjavio je da tim istražitelja OZHO-a ne može da pristupi mjestu navodnog hemijskog napada u sirijskoj Dumi, jer nemaju odgovarajuću dozvolu Ujedinjenih nacija.

Potom je iz UN stigao demanti u kojem je naglašeno da su pružili sve neophodne dozvole za istražni tim.

Oglasio se i generalni direktor OZHO-a, koji je rekao da njihov tim "zbog bezbjednosnih problema" još nije ušao u Dumu.

SAD, Velika Britanija i Francuska tvrde da je navodni napad izvela sirijska vlada i zbog toga su u subotu raketirali navodna postrojenja za izradu hemijskog oružja.

Sirija i Rusija negiraju bilo kakavo korišćenje hemijskog oružja, a ruski zvaničnici su čak optužili Veliku Britaniju da je inscenirala hemijski napad.

Duma je bila posljednje uporište pobunjenika u Istočnoj Guti, a oni su se predali dan nakon navodnog napada gasom.

Galerija

Bonus video: