Gadafi ipak pregovara sa pobunjenicima na ostrvu Džerbi

Pregovori između predstavnika pobunjenika i libijskog režima nastavljeni su danas na ostrvu Džerbi u prisustvu izaslanika Huga Čaveza.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 15:43h

U pregovorima učestvuju dvojica pripadnika pobunjeničkoga Prelaznog nacionalnog savjeta i dvojica predstavnika pukovnika Gadafija, od kojih je jedan visoki vojni oficir , javio je radio tunižanski radio "Mosaique FM".

Prisutni su i izaslanici venecuelanskog predsjednika Huga Čaveza.

Pregovori, koji su počeli u nedjelju , a bili su negirani od strane Gadafijevih pristalica, odvijaju se iza zatvorenih vrata u jednom hotelu izvan turističkih središta pod jakom policijskom zaštitom.

Posebni izaslanik UN-a za Libiju, Jordanac Abdel Ilah Hatib, sastao se danas u Tunisu s tunižanskim ministrom vanjskih poslova Muldijem Kefijem.

U međuvremenu je NATO objavio saopštenje u kojem osuđuje današnji "očajnički" pokušaj pukovnika Gadafija koji je lansirao projektile tipa "Scud". "Upotreba tog projektila direktna je prijetnja nevinim civilima, neodgovorna je i očajnička", rekao je portparol NATO-a.

Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju ispalile su raketu tipa Scud prvi put od početka građanskog rata u Libiji, izjavio je danas američki vojni službenik, nakon što je zbog napredovanja pobunjenika Gadafi ostao izolovan u glavnom gradu Tripoliju.

Ustanici koji se bore protiv njegove 41-godišnje vladavine zauzeli su u posljednja 24 sata dva strateška grada blizu Tripolija i prekinuli linije snabdijevanja, što Gadafiju ostavlja malo mogućnosti ako odluči da ostane na vlasti.

Raketa tipa Scud ispaljena je u nedjelju ujutro s lokacije oko 80 kilometara istočno od Sirta, rodnoga grada libijskog vođe, i pala istočno od obalnog grada Brege u kojem još traju borbe, rekao je američki službenik. Raketa je pala u pustinju i nije nikoga povrijedila, dodao je ovaj službenik koji je želio ostati anoniman. Zasad nema potvrde te vijesti od vlasti u Tripoliju.

Tokom šestomjesečnih borbi, Gadafijeve snage koristile su rakete kratkog dometa "Grad", ali dosad nijesu koristile "Scudove" koje imaju domet od 300 kilometara.

Vlada u Tripoliju nabavila je tu vrstu raketa 70-ih godina prošlog vijeka od bivšeg Sovjetskog Saveza i Sjeverne Koreje, kako piše na internet stranici za odbranu globalsecurity.org. Većina libijskih raketnih sistema je "stara i slabo održavana", navodi se na ovoj stranici.

Analitičari kažu da je strategija pobunjenika da izoluju glavni grad i čekaju da vlada sama padne, ali istovremeno upozoravaju kako je moguće da će se Gadafi do posljednjeg vojnika boriti za Tripoli.

Libijski pobunjenici opkolili Tripoli >>>

Bonus video: