BIJEG IZ SIRIJE

Oko 5.000 palestinskih izbjeglica napustilo Latakiju u Siriji

Palestinci su napustili ovaj grad na obali Mediterana, poslije žestokih udruženih napada kopnenih i snaga ratne mornarice Sirije
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 02:38h

Više od 5.000 palestinskih izbjeglica napustilo je jedan kamp u opkoljenom sirijskom lučkom gradu Latakiji, pošto su snage predsjednika Bašara Asada raketirale grad u okviru vojne akcije čiji cilj je obračun sa neistomišljenicima, saopštile su danas UN.

Agencija UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) navela je da su Palestinci napustili taj grad na obali Mediterana, poslije žestokih udruženih napada kopnenih i snaga ratne mornarice Sirije.

Nije poznato gdje su izbjeglice potražile sklonište.

"Tražili smo odobrenje da uđemo u kamp kako bi utvrdili što se dešava. Bilo je 10.000 izbjeglica u kampu i potrebno je da otkrijemo što se sa njima desilo", rekao je portparol UNRWA, Kris Gunes.

Današnji napad na Latakiju ušao je u treći dan, pošto su juče kopnenim snagama u pomoć pritekli helikopteri sirijske ratne mornarice. Oko 30 ljudi je poginulo u tom gradu od subote, a agencija AP navodi da bi taj broj mogao biti i veći, prema riječima lokalnih aktivista.

Vojnici su, takođe, zauzeli mjesto Hula, nadomak centralnog grada Homsa, koji je prethodnih mjeseci bio poprište masovnih protesta.

Prema riječima sirijske Organizacije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, od početka avgusta je u Homsu i njegovoj okolini uhapšeno više od 700 ljudi, što je, kako navodi AP, teško direktno provjeriti, jer je sirijska vlada zabranila stranim medijima da prate događaje u toj zemlji, a domaćim je u velikoj mjeri ograničila rad.

Asad je od početka muslimanskog svetog mjeseca Ramazana (2. avgust) dramatično pooštrio mjere kako bi ugušio petomjesečnu pobunu koja potresa Siriju i kojom se traži svrgavanje njegovog režima.

Uprkos snažnom protivljenju međunarodne zajednice Asadovim krvavim mjerama protiv demonstranata, sirijski režim pokušava da uspostavi čvrstu kontrolu u pobunjeničkim oblastima i služi se različitim taktikama, od napada tenkovima i snajperima, a od juče i napadima iz vazduha.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu danas je pozvao Siriju da odmah obustavi dalje krvoproliće i zaprijetio određenim "koracima" ukoliko se to ne desi, ne precizirajući o kakvim se mjerama radi.

Turska, bivši bliski saveznik Sirije, više puta do sada je izrazila protivljenje brutalnim mjerama Damaska.

Davutoglu je prošle nedjelje otputovao u Siriju i tražio od Asada da okonča krvoproliće. Uprkos tome, Turska, sirijski susjed i važan trgovinski partner, nije se pridružila SAD i Evropi u uvođenju sankcija toj zemlji.