Na Novom Zelandu pao najveći snijeg u posljednjih 30 godina (video)

Ostrvo je zahvatilo najgore zimsko nevrijeme u posljednjih 50 godina, a stanovništvo prijestonice Velingtona upozoreno je na obilne snežne padavine
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 11:06h

Djelovi Novog Zelanda od jutros su potpuno blokirani zbog snježne oluje koja je pojedinim gravodima donijela snijeg prvi put u nekoliko decenija, dok je zbog ledenog nevremena neprohodno više saobraćajnica, zatvoreni su aerodromi i škole i prekinuto snabdevanje strujom u mnogim gradovima.

Sjeverno ostrvo, koje zajedno sa Južnim ostrvom čini dvije glavne kopnene mase Novog Zelanda, zahvatilo je najgore zimsko nevrijeme u posljednjih 50 godina, a stanovništvo prijestonice Velingtona upozoreno je na obilne snežne padavine.

Najgori vremenski uslovi trenutno su na Južnom ostrvu, gdje, iako su snežne oluje češća pojava, stanovništvo još pokušava da se izbori sa nepovoljnim prilikama koje će, kako se očekuje, potrajati tokom većeg djela sedmice.

"Ljudi treba da budu spremni na najgore, što znači da se postaraju da su snabdeveni u slučaju da ne mogu da izađu iz kuća i budu bez struje i drugih sredstava", rekao je upravnik službe civilne odbrane u Velingtonu Rajan Van Šalkvik.

Aerodromi su zatvoreni u gradovima Krajstčerč, Danedin i Kvinstaun, na Južnom ostrvu, gdje je zabilježeno minus četiri stepena Celzijusa, što je izuzetno niska temperatura za ovo područje, javio je AFP.

Snijeg pada u Velingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda, a meteorolozi to opisuju kao prizor kakav se vidi jednom u životu.

U Velingtonu snijeg pada izuzetno rijetko, ovih dana ga je najviše za posljednjih 30 godina, te se građani napolju vesele i slikaju.

Meteorolozi predviđaju da će se hladnoća nastaviti do srijede.

Glavni putevi do turističkog mesta Kvinstaun su takođe zatvoreni, a prema podacima nacionalne saobraćajne službe, još desetak glavnih puteva u zemlji je neprohodno.

U Velingtonu, Krajstčerču i na poluostrvu Koromandel na Sjevernom ostrvu, hiljade kuća ostale su bez električne energije, dok je na Južnom ostrvu zatvoren i veliki broj škola.

Slabljenje sniježnog nevrijemena na Novom Zelandu očekuje se tek u četvrtak.