Hrabar ili lud: Da li je Džordž Soroš na krizi zaradio deset milijardi dolara?

Neko je, naime, za 850 miliona dolara kupio oko 9.000 obveznica američkog duga 21. jula. Džordž Soroš ili neko drugi...
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 10:45h

Pad akcija na berzama širom svijeta u posljednje dvije nedjelje izbio je iz džepa ogromne sume novca svjetskim bogatašima, a jedini koji je profitirao je Džordž Soroš, prenose agencije.

Najbogatiji čovjek na svijetu, meksički tajkun Karlos Slim, izgubio je oko osam milijardi dolara, piše B92.

Britanci su kralja čelika Lakšmija Mitala, koji je ostao bez četiri milijarde, nazvali gubitnikom nacije, a Soroš je poslije kraha na berzama izašao “teži” za 10 milijardi.

Pojedine evropske zemlje zabranile su takozvanu prodaju akcija naprazno kako bi se smanjile špekulacije na berzama

Nakon sniženja vrhunskog kreditnog rejtinga, SAD i sve dublje evropske dužničke krize, tržišta hartijama od vrijednosti u protekle dvije nedjelje doživjela su strahovit pad. Najveći gubitnici na berzama bili su bogataši.

Pojedine evropske zemlje zabranile su takozvanu prodaju akcija naprazno kako bi se smanjile špekulacije na berzama. Francuska berza najavila je da će zabraniti takve prodaje od petka na 15 dana, a sličnu zabranu namjeravaju da uvedu i Italija, Španija, Belgija i Njemačka.

Namjera je da se zabranom ovakvih špekulacija smire tržišta. Prodaja naprazno, inače, nije zabranjena. Kod takve prodaje špekulanti se klade na pad kurseva akcija ili državnih obveznica, pri čemu prethodno nijesu kupili ili pozajmili bilo koji od vrednosnih papira.

Ako je vjerovati Dejli Mejlu...

Prema podacima agencije Blumberg, portfolio akcija meksičkog telekomunikacionog magnata Karlosa Slima od 29. jula pao je za oko 11 procenata. Tako njegov imetak sada iznosi 63 milijarde dolara.

Iako izvori bliski Sorošu tvrde da on nema nikakve veze s ulogom

Slimove kolege po bogatstvu, osnivač Majkrosofta Bil Gejts i vlasnik investicione kompanije Berkšir hatavej Voren Bafet, koji se nalaze na drugom i trećem mjestu Forbsove liste sa po 56 milijardi dolara, prošli su malo bolje od meksičkog tajkuna. Britanski mediji pišu da su najbogatiji ljudi u toj zemlji za svega 15 dana izgubili ukupno više od 280 milijardi dolara.

Međutim, britanski tabloid Dejli mejl navodi da je jedan misteriozni investitor na krizi na berzama zaradio čistih deset milijardi dolara i da sve ukazuje na to da iza sjajnog berzanskog poteza stoji Džordž Soroš.

Soroš je povezan sa najnovijom zaradom na berzama, jer je od 2008. blisko povezan sa administracijom Baraka Obame

Neko je, naime, za 850 miliona dolara kupio oko 9.000 obveznica američkog duga 21. jula, kada nije bilo ozbiljnog govora o sniženju rejtinga SAD. Taj neko je jako dobro znao šta radi, jer sa sniženjem rejtinga kamate će jako porasti, tako da može da se očekuje zarada deset puta veća.

Iako izvori bliski Sorošu tvrde da on nema nikakve veze s ulogom, britanski list podsjeća da je on poznat po naizgled suludim investicijama koje su se kasnije pokazale kao genijalne. Poznat je kao čovjek zbog koga je „bankrotirala banka Engleske”, kad je 1992. zaradio više od milijardu dolara na razlikama u kursu funte.

Takođe, Soroš je povezan sa najnovijom zaradom na berzama, jer je od 2008. blisko povezan sa administracijom Baraka Obame. Ujedno je u posljednje vrijeme prestao da upravlja novcem drugih investitora, što znači da nije pod budnim okom Komisije za bezbjednost razmjene hartija od vrijednosti.

Bonus video: