NARUŠENA TAJNOST

Propali tajni pregovori SAD-a sa talibanima

Tajni razgovori između SAD i rukovodstva talibana propali su nakon što su procurile informacije o detaljima pregovora, izjavile su zapadne diplomate britanskom dnevniku Dejli Telegraf.
0 komentar(a)
Avganistan, Foto: AP
Avganistan, Foto: AP
Ažurirano: 26.02.2019. 03:24h

Ovaj list navodi da je propast pregovora u njihovoj ranoj fazi dovela do protivoptužbi i tvrdnji da su detalji o sastancima i identitetu glavnog talibanskog pregovarača Tajeba Age namjerno objavili "paranoične ličnosti" iz avganistanske Vlade.

Britanski dnevnik piše da je apsolutna povjerljivost bila jedan od ključnih uslova za sastanke, koji su ranije održani u Njemačkoj i Kataru između Age, koji je bivši privatni sekretar talibanskog lidera Mule Omara, i višerangiranih zvaničnika Stejt departmenta i CIA-e.

Prema pisanju lista, sastancima je predsjedavao specijalni njemački predstavnik za Avganistan i Pakistan Majkl Stejner.

Izvori bliski pregovorima rekli su da su razgovori opisani kao preliminarna vježba pokrenuta s ciljem postizanja saglasnosti o nizu mjera za izgradnju povjerenja kako bi se talibani ubijedili da su SAD i njihovi saveznici ozbiljni u namjeri za postizanje riješenja putem dijaloga.

Prema njihovim riječima, talibanski lideri veoma su nervozni po pitanju ulaska u razgovore zbog rasprostranjenih kritika među sopstvenim vojnim liderima koji vjeruju da Amerikanci samo traže dijalog kako bi podijelili pokret i da bi bilo kakvi pregovori narušili njihov kredibilitet.

Međutim, nakon samo tri sastanka detalji o dva susreta u Njemačkoj i jednom u Kataru, održanim u martu i aprilu, procurili su i objavljeni u listovima Vašington post i magazinu Špigel koji su imenovali Tajeba Agu kao glavnog talibanskog pregovarača.

Preporučujemo za Vas