Izraelski vojni zvaničnik: Napali smo Siriju

"To je prvi put da smo napali žive iranske mete - i postrojane i ljude", rekao je vojni izvor kolumnisti Tomasu Fridmanu
0 komentar(a)
izraelska avijacija, Foto: Idfblog.com
izraelska avijacija, Foto: Idfblog.com
Ažurirano: 16.04.2018. 11:20h

Visoki izraelski vojni zvaničnik priznao je u razgovoru s koluministom Njujork tajmsa da je Izrael ciljao iransku bazu dronova T-4 u Siriji prošle nedjelje.

"To je prvi put da smo napali žive iranske mete - i postrojane i ljude", rekao je vojni izvor kolumnisti Tomasu Fridmanu.

On je rekao da je naoružani iranski dron ušao u izraelski vazdušni prostor 10. februara. Navodeči da je to "otvaranje novog perioda", on je dodao da je "prvi put viđeno da je Iran učinio nešto protiv Izraela - ne preko posrednika".

Izraelski borbeni helikopter je oborio taj dron za koji je najpre rečeno da je bio izviđački. Međutim, prije nekoliko dana je saopšteno da je nosio eksploziv i leteo u napad, prenjeli su izraelski mediji.

Izraelski borbeni avioni su i tada napali bazu T-4 odakle je dron navodno lansiran. U tom udaru sirijska protivvazdušna odbrana je oborila jedan izraelski borbeni avion F-16.

U novom napadu na bazu prošlog ponedjeljka u Siriji poginulo je 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca, navodno članova iranske Snage Kuds, a medju njima pukovnik Mehdi Dahgana koji je rukovodio jedinicom dronova.

Ona je dejstvovala iz sirijske vazduplovne baze T-4 istočno od Homsa, u centralnoj Siriji.

Izraelski lideri nisu preuzeli odmah odgovornost za ovaj napad, za koji su Moskva, Damask i Teheran optužili Izrael. Ta zemlja je, međutim, pojačala upozorenja Iranu koji je prijetio osvetom.

Izrael je uglavnom nastojao da ne bude uvučen u rat koji godinama bijesni u Siriji, ali je više puta iz vazduha napadao konvoje oružja, navodno namjenjenje libanskom Hezbolahu koji se bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada, kao i Iran.

Bonus video: