100 000 demonstrira

U Čileu nastavak borbe za bolje obrazovanje

Više od 270 demonstranta je uhapšeno, a 23 policajca povređena u Čileu tokom sukoba studenata i policije, saopštio je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Rodrigo Ubila.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 08:54h

U čileanskom glavnom gradu Santjagu došlo je do sukoba studenata i policije tokom protesta u kojima su učestvovale hiljade studenata, koji traže reforme u obrazovnom sistemu.

Demonstranti su se sukobili sa policijom, koja je u centru Santjaga upotrebila suzavac, prenosi BBC, navodeći da se protesti održavaju i u gradovima Valparaiso i Konsepsion.

U protestima su, pored studenata, učestvovali nastavnici i roditelji. Policija je saopštila da je u demonstracijama učestvovalo 60.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 100.000.

"Vlada nas ne želi čuti. Mi želimo novi obrazovni sistem u Čileu, a vladini predlozi se ne odnose na ono što mi želimo", rekao je Migule, jedan od studenata na Univerzitetu u Santiagu za AFP.

Protest je bio miran sve dok se nije izdvojila jedna grupa mladih koja je počela da gađa policajce štapovima i kamenicama u blizini predsjedničke palate.

Nemiri u Čileu traju više od dva mjeseca. Srednjoškocli i studenti su odbili da prisustvuju nastavi, zaposjeli su škole i fakulete zahtijevajući temeljne promene u finansiranju obrazovanja.

Studenti u Čileu žele da država preuzme kontrolu nad javnim školskim sistemom, u okviru kojeg se obrazuje blizu 3,5 miliona studenata. Oni smatraju da taj sistem nije dovoljno finansiran i da je duboko nepravedan. Postojeći sistem je srednje škole prepustio opštinama koje za njih nemaju dovoljno novca.

Predsjednik Sebastijan Pinjera obećao je da će odobriti dodatna sredstva za obrazovanje. Prošle nedjelje vlada je napravila paket reformi u koji je uključeno povećanje sredstava za obrazovanje, kvalitetnija obuka za nastavnike, povećanje fakultetskih stipendija i pomoć pri plaćanju studentskog duga.

Međutim, studenti su odbili plan, tvrdeći da u paket reformi nije uključen njihov glavni zahtjev, da privatni fakulteti dio svog prihoda ulože u poboljšanje obrazovanja.

Profesori i studenti zamjeraju vlastima da za obrazovanje izdvajaju tek 4,4 odsto BDP-a, iako UNESCO propisuje najmanje 7 odsto, dok s druge strane čileanska privreda bilježii solidan rast: 9,8 odsto u prvom semestru 2011. što je nezabilježeno u posljednjih 16 godina.

Galerija

Preporučujemo za Vas