Obama poručio da će misija SAD uspjeti u Avganistanu

"Njihova pogibija nas bolno podsjeća na opasnosti kojima se naši muškarci i žene u odori svakodnevno izlažu za svoju domovinu", rekao je Obama
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 20:16h

Američki predsjednik Barak Obama obećao je da će Sjedinjene Američke Države uspješno završiti svoju misiju u Avganistanu, usprkos pogibiji 30 američkih vojnika u padu helikoptera koji su u subotu srušili talibani.

"Njihova pogibija nas bolno podsjeća na opasnosti kojima se naši muškarci i žene u uniformi svakodnevno izlažu za svoju domovinu", rekao je američki predsjednik u govoru u Bijeloj kući, prenosi AFP.

"Znam da će naši vojnici nastaviti težak zadatak osiguranja prenosa vlasti na osnaženu avganistansku vladu kako Avganistan ne bi bio uporište za teroriste. Nastavićemo i uspjeti", istakao je Obama.

Američki helikopter pao je u subotu u Avganistanu, kada je poginulo svih 38 osoba koje su bile u njemu, među kojima 30 američkih vojnika.

Među tom tridesetoricom, 25 su bili pripadnici američkih specijalnih snaga.

Izvor u vladi Avganistana izjavio je da su helikopter srušili talibani koji su postavili zasjedu Amerikancima, što je potvrdio i NATO.

Ta nesreća, sa najvećim brojem žrtava u snagama zapadne koalicije od početka avganistanskog sukoba prije gotovo deset godina, zadala je veliki udarac specijalnim snagama koje su temelj američke strategije u Avganistanu, gdje svake noći izvode brojne napade.

"Naša je obaveza da uradimo sve kako bi oni iza sebe ostavili Ameriku koja će biti slika njihove srčanosti, predanosti i zauzimanja za opšte dobro", zaključio je Obama.

Bonus video: