Nova tajlandska premijerka pozvala na nacionalno pomirenje

Jingluk je u kratkom govoru na današnjoj ceremoniji istakla lojalnost i zahvalnost monarhiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 15:13h

Tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra, koja je danas i zvanično postala prva žena premijer te zemlje, pozvala je stanovništvo na nacionalno pomirenje.

Kralj Bumibol Aduljadej potvrdio je imenovanje Jingluk Šinavatre kao 28. premijera na ceremoniji u sjedištu njene Peu Tai partije.

Tajlandski parlament izabrao je 5. avgusta za premijerku sestru bivšeg premijera Taksina Šinavatre koji je oboren sa vlasti u puču 2006. Da bi stupila na dužnost bilo je potrebno da joj premijersko mjesto potvrdi i kralj.

Brat nove premijerke je optužen za korupciju, a poslije njegovog bekstva iz zemlje, Tajland je zahvatila nasilna borba oko vlasti njegovih pristalica i protivnika koja je paralizovala državu.

Jingluk je u kratkom govoru na današnjoj ceremoniji istakla lojalnost i zahvalnost monarhiji, što je bio odgovor na izjave nekih kritičara koji su je optužili da pokušava da "uzurpira autoritet krune".

Ona se osvrnula i na političku podijeljenost u zemlji, koja je prošle godine na dva mjeseca Bangkok pretvorila u bojno polje, na kome je 91 čovkek poginuo, a 1.400 je ranjeno.

Nova premijerka je obećala da će iskoristiti svoje "znanje, sposobnosti i mudrost" da zemlju odvede ka "miru i pomirenju".

Na izborima 3. jula njena partija je osvojila 265 mjesta u donjem domu parlamenta koji broji 500 mjesta, a predvodila je koaliciju šest partija koja je ukupno osvojila 300 mjesta.

Portparol partije Peu Tai rekao je da će spisak imena nove vlade biti proslijeđen kralju na odobrenje "još koliko sjutra".

Bonus video: