Na bogatom nalazištu dijamanata u Zimbabveu nalazi se logor za mučenje

Navodi britanske medijske kuće, koja je do tog saznanja došla na osnovu izjava nedavnih žrtava prebijanja i seksualnih napada
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 13:04h

Na bogatom nalazištu dijamanata Marange u Zimbabveu nalazi se logor za mučenje kojim upravljaju snage bezbjednosti te afričke zemlje, javio je danas BBC.

Navodi britanske medijske kuće, koja je do tog saznanja došla na osnovu izjava nedavnih žrtava prebijanja i seksualnih napada, iznijeti su u trenutku kada Evropska unija pokušava da obezbijedi dozvolu za izvoz dijamanata iz dva rudnika u Zimbabveu.

Zabranu na izvoz dijamanata uvela je 2009. godine međunarodna organizacija Kimberli proces, poslije navoda da su državne snage bezbjednosti činile masovna ubistva i zlostavljanja na nalazištu dijamanata Marange.

Cilj zabrane bio je da drži takozvane "krvave dijamante" izvan međunarodnog tržišta.

U dokumentu, u koji je BBC imao uvid, navodi se da je EU sigurna da dva nalazišta dijamanata sada ispunjavaju međunarodne standarde i smatra da treba odmah odobriti izvoz dijamanata iz tih oblasti.

Logor lokalno poznat kao "Dijamantska baza" u Marangeu, za koji se kaže da je jedno od najznačajnijih nalazišta dijamanata na svijetu, nalazi se na oko kilometar od glavnog rudnika Mbada, za koji EU želi da dobije odobrenje za izvoz.

"To je mjesto torture gdje rudari ponekad nisu u stanju da hodaju zbog posljedica batina", izjavila je jedna žrtva

"To je mjesto torture gdje rudari ponekad nisu u stanju da hodaju zbog posljedica batina", izjavila je jedna žrtva koja je iz logora oslobođena u februaru.

Drugi čovjek, koji još ne može da koristi jednu ruku i jedva hoda, rekao je da su dobijali po 40 udaraca bičem ujutru, popodne i uveče, dok drugi svjedoci tvrde da su često puštali pse na zatvorenike.

Muškarci su u logoru držani po nekoliko dana, prije nego što dođu novi zatvorenici, dok su žene puštane brže, često pošto budu silovane, tvrde svedoci.

Prema njihovim riječima, logori postoje najmanje tri godine.

Bonus video: