Novi tibetanski premijer položio zakletvu

Lobsang Sangaj, koji je diplomirao pravo na univerzitetu u Harvardu, izabran je za predsjednika vlade Tibeta koja se nalazi u egzilu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 10:44h

Lobsang Sangaj, 43-godišnji pravnik, položio je danas zakletvu na funkciju novog premijera tibetanske vlade u egzilu i nasljednika politike dalaj-lame.

Tokom ceremonije koja je obavljena u indijskom gradu Daramsali gdje je sjedište vlade u egzilu Sangaj je rekao da su njegovi prioriteti uvođenje većih sloboda na Tibetu i omogućavanje povratka dalaj-lame u domovinu.

On je obećao da će nastaviti borbu za prava Tibetanaca, koja je bila otjelotvorena u liku dalaj-lame koji je u izgnanstvu od 1959. godine nakon anti-kineskog ustanka.

Dalaj-lama /76/ je u martu saopštio da namjerava da prenese političku vlast na izabranog lidera. On je saopštio da će zadržati ulogu duhovnog vođe.

Lobsang Sangaj, koji je diplomirao pravo na univerzitetu u Harvardu, izabran je krajem aprila između dvojice kandidata.

U maju je dalaj-lama potpisao amandmane na Ustav vlade u egzilu i tako zvanično okončao svoju političku ulogu.

Sangaj je u obraćanju istakao da su izbori u aprilu poslali jasnu poruku pristalicama da se tibetanska vlada neće ugasiti.

On je naveo da će se angažovati u podršci pokretu sve dok se ne vrati sloboda na Tibetu, tvrdeći da borba nije protiv kineskog naroda ni Kine kao države.

"Naša borba je protiv radikalne kineske politike prema Tibetu, protiv svih koji odbijaju pravo na slobodu, pravdu, dostojanstvo i identitet tibetanskog naroda", izjavio je Sangaj.

Kina je okupirala Tibet 1950. godine. Dalaj-lama je pobjegao u egzil u sjevernu Indiju 1959. godine.

Bonus video: