Na dnu Atlantika ruski stručnjaci otkrili zlato

Biće potrebno da se razradi ekološki program. I, naravno, da se pripreme stručnjaci koji će kroz 15 godina pristupiti radu u okeanu
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 08:30h

Na dubini od oko četiri kilometra na dnu Atlantika ruski stručnjaci su otkrili nekoliko vrlo bogatih nalazišta dragocjenih i rijetkih metala. Prognoza je - preko 13 miliona tona.

Najveće podvodno nalazište zlata i bakra nalazi se u regionu Srednjeatlantskog grebena.

Dalja istraživanja odobrio je i Međunarodni organ UN za morsko dno. Dozvola je bila neophodna s obzirom da je riječ o izviđanju korisnih ruda na dionicama Svjetskog mora, koje ne spadaju u ekskluzivnu ekonomsku zonu neke države.

Ineresovanje za naslage minerala u Atlantiku pojavilo se prije više od 20 godina

Ineresovanje za naslage minerala u Atlantiku pojavilo se prije više od 20 godina. Niz godina tamo su radile ruske naučne ekspedicije, izvođena su istraživanja uzoraka vode i tla.

Zamjenik direktora Instituta za geologiju i mineralne resurse Svjetskog mora, doktor biološko-mineroloških nauka Georgij Čerkašov izjavio je za Glas Rusije da podaci govore o tome da su ove rude veoma bogate takvim komponentama kao što su bakar, cink, olovo, zlato i ostali metali.

Njihova koncentracija u rudama mnogo je veća nego u nalazištima na kontinentu. Osim toga, one leže na površini morskog dna, zato nema potrebe da se skidaju slojevi koji leže na njima.

Njihova koncentracija u rudama mnogo je veća nego u nalazištima na kontinentu

Nesumnjivo, nije sve tako jednostavno. Kao prvo, još predstoji pravljenje opreme za ekspluataciju ruda u lokalnim uslovima. Za sada je nema ne samo u Rusiji, već ni u svijetu.

Biće potrebno da se razradi ekološki program. I, naravno, da se pripreme stručnjaci koji će kroz 15 godina pristupiti radu u okeanu.

Bonus video: