Liberman: Palestinci planiraju krvoproliće

Izraelski ministar vanjskih poslova Liberman rekao je u kako Palestinci pripremaju krvoproliće za septembar, ali su njegove izjave Palestinci odmah odbacili, kazavši da samo pokušava da izazove sukobe.
0 komentar(a)
Liberman, Izrael, Foto: AP
Liberman, Izrael, Foto: AP
Ažurirano: 07.08.2011. 18:21h

"Jasno je da Palestinska samouprava priprema krvoproliće i nasilje kakvo dosad nije viđeno", rekao je Liberman, na susretu s novinarima u izraelskom parlamentu.

Šef izraelske diplomatije nije iznio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, ali se iz njegovog daljeg izlaganja može naslutiti da bi Palestinci mogli organizovati velike demonstracije koje će se vremenski poklopiti sa sljedećom zsaijedanjem UN-a u Njujorku.

Jasno je, smatra on, da masovne demonstracije kakve planiraju Palestinci imaju samo jedan cilj - da navedu međunarodnu zajednicu da se angažuje u izraelsko-arapskom sukobu i da, na kraju, nametne rješenje, nakon što dođe do neuspjeha u direktnim pregovorima.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al Maliki je odbacio svaku sumnju da njegov narod ima namjeru da sprovodi nasilje i optužio izraelskog kolegu da provocira sukob.

"Palestinci nemaju potrebu za takvim izazivanjem, oni traže da se priznaju njihova prava", kazao je Maliki.

Bonus video: