U Venecueli 2.000 zatvorenika ranije napušta zatvor

U zastarjelim zatvorskim kompleksima, koji su projektovani za smještaj 13.000 zatvorenika, boravi skoro 50.000 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 07:27h

Vlasti u Venecueli oslobodile su više od 2.000 zatvorenika kako bi poboljšale uslove u preopterećenim zatvorima širom zemlje.

Kako prenose agencije taj program se odnosi samo na zatvorenike koji su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do pet godina i koji su imali dobro vladaje, a u obzir se uzimaju i priroda krivičnog djela koje su počinili, kao i njegov uticaj na društvo.

Grupe za ljudska prava ističu da je kazneni sistem u Venecueli u krizi budući da u zastarjelim zatvorskim kompleksima, koji su projektovani za smještaj 13.000 zatvorenika, boravi skoro 50.000 ljudi, prenosi Rojters.

Za sada nije poznato koliko će još zatvorenika u okviru programa biti oslobođeno, ali je ministarka za kazneno-popravna pitanja Iris Varela rekla da bi čak 20.000 zatvorenika koji ne predstavljaju opasnost za društvo trebalo da budu oslobođeni.

Oslobađanje zatvorenika još vije dobija na značaju uoči predsjedničkih izbora koji će se održati naredne godine, a pažnju međunarodne javnosti privuklo je naročito u junu kada je angažovano 3.500 vojnika kako bi se okončale nasilne pobune i pucnjave u jednom zatvorskom kompleksu blizu Karakasa.

Poslije nasilja u zatvoru Rodeo u gradu Gvarneras, u kome je poginulo najmanje 22 ljudi, predsjednik Venecuele Ugo Čaves naredio je da se osnuje novo ministarstvo za kazneno-popravna pitanja.

Bonus video: