Rizični proces nasljeđivanja u Indiji

Imenovanje 41-godišnjeg Rahula u kvartet koji će predvoditi stranku dok se Sonja Gandi liječi u inostranstvu, iznenadilo je mnoge.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 17:58h

Bolest Sonje Gandi, najmoćnijeg političkog lidera Indije, možda je pokrenula rizični proces nasljeđivanja koji bi mogao lansirati njenog neiskusnog sina Rahula u vladu u trenutku kada se vladajuća Kongresna stranka bori sa skandalom oko korupcije i visokom stopom inflacije.

Imenovanje 41-godišnjeg Rahula u kvartet koji će predvoditi stranku dok se Sonja Gandi liječi u inostranstvu, iznenadilo je mnoge, zato što su ignorisani neki istaknutiji i iskusniji lideri.

Bolest Sonje Gandi nije objelodanjena prilikom jučerašnje iznenadne objave, ali će 64-godišnja šefica stranke možda biti odsutna nekoliko mjeseci.

Možda i duže ako su tačni izvještaji dva lista, koji su objavili da ona boluje od raka. Kongresna stranka je juče saopštila da se ona „uspješno“ oporavlja u SAD nakon operacije, ali bi Rahulovo imenovanje moglo signalizirati njen plan za eventualnu sukcesiju čak i ako se ona brzo vrati na posao.

Bonus video: