Izrael uništio najduži i najdublji tunel Hamasa

To je peti tunel koji je Izrael uništio u posljednjim mjesecima. Za Izrael je rušenje tunela prioritet imajući u vidu da su se hamasovci ubacivali za vrijeme rata kroz tunele u Izrael
68 pregleda 1 komentar(a)
Tunel, Foto: Shutterstock
Tunel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2018. 09:11h

Izraelska vojska saopštila je danas da je tokom vikenda uništila tunel koji je Hamas prokopao za napade na Izraelce ispod granice pojas Gaze i Izraela.

Taj tunel je bio najduži i najdublji podzemni prolaz koji je Izrael do sada otkrio, tvrdi ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman.

Prolazio je ispod graničnog područja gdje su se nedavno palestinski demonstranti sukobili s izraelskim vojnicima, saopštila je vojska.

Vojni portparol je rekao da je tunel prokopala ekstremistička islamska organizacija Hamas i da je bio povezan s kilometrima dugom mrežom drugih prolaza ispod pojasa Gaze.

Ulazio je u izraelsku teritoriju desetine metara kraj sjevernog dijela pojasa Gaze blizu kibuca Nahal Oza.

Prokopan je poslije rata između izraelske vojske i Hamasa u ljeto 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Otkriven je zahvaljujući novim tehnologijama i metodama koje koristi izraelske vojska.

"Bio je to nesumnjivo teroristički tunel koji je spajao druge tunele u pojasu Gaze. Protezao se u Izrael i kršio izraelski suverenitet", rekao je pootpukovnik Jonatan Konrikus.

To je peti tunel koji je Izrael uništio u posljednjim mjesecima. Za Izrael je rušenje tunela prioritet imajući u vidu da su se hamasovci ubacivali za vrijeme rata kroz tunele u Izrael.

U tom ratu uništeno je više od 30 tunela.

Bonus video: